Estonia sparge gheața cu o măsură istorică: Parlamentul a aprobat utilizarea pentru reconstrucția Ucrainei a activelor rusești înghețate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar rus / Foto: Ministerul rus al apărării
Militar rus / Foto: Ministerul rus al apărării

Parlamentul Estoniei a adoptat miercuri o lege care va permite ca bunurile persoanelor ruși înghețate în temeiul sancțiunilor internaționale să fie folosite pentru a compensa daunele de război cauzate de Federația Rusă în Ucraina.

Rusia spulberă temelia dreptului internațional: frontiere modificate cu forța prin agresiune armată; încălcarea suveranității Ucrainei prin anexări pe tiparul Germaniei naziste. O astfel de conduită trebuie să primească răspuns și la nivel de sancțiuni. 

Așa cum arăta și DefenseRomania, Rusia - ca stat agresor - trebuie să plătească pentru prejudiciile cauzate Ucrainei. Unul din motivele pentru care Rusia nu a declarat război Ucrainei și se referă la invazie ca la o ”operațiune specială” este tocmai pentru a evita orice sancțiuni dictate prin mecanismul ONU.

La doar o zi după declarația lui Antony Blinken privind intenția SUA de a utiliza activele rusești pentru susținerea Ucrainei, legislativul eston aprobă utilizarea activelor rusești blocate pentru plata despăgubirilor de război Ucrainei. 

În ultimele luni, au existat discuții la nivelul Uniunii Europene în direcția utilizării profiturilor generate de activele ruse blocate, dar Estonia merge mai departe. Țara baltică va utiliza ”bunurilor persoanelor ruse, care au fost înghețate sub sancțiuni internaționale, pentru a compensa pagubele de război cauzate Ucrainei”.

Un număr de 65 de parlamentari au votat pentru adoptarea legii, 3 dintre ei fiind împotrivă, potrivit unui comunicat al Parlamentului Eston.

Oficialii de la Tallinn au vorbit deja despre adoptarea acestei legi încă din septembrie anul trecut. La acel moment, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Estoniei, Kerstin Meresmova, a spus că MAE a propus proiectul de lege.

Şeful diplomaţiei estoniene, Margus Tsahkna, a comentat şi el legea adoptată miercuri. "Vesti bune! Parlamentul nostru a adoptat în majoritate covârșitoare o lege care va permite utilizarea activelor înghețate rusești pentru Ucraina”, a spus Tsahkna pe Twitter.

„Prin legea adoptată astăzi, Estonia propune un mecanism prin care să tragă la răspundere acele persoane și companii care participă direct sau contribuie la agresiunea (rusă)”, a declarat și președintele Comisiei Constituționale, Hendrik Johannes Terras.

Potrivit legii, ministerul Afacerilor Externe trebuie să decidă dacă proprietatea rusă care face obiectul cererii se încadrează în categoriile eligibile de compensare a despăgubirilor de război.

„Rusia este o țară agresoare, despăgubirile pentru pagubele de război cauzate de ea nu pot sta pe umerii Ucrainei și ai aliaților săi. Rusia este responsabilă pentru cauzarea daunelor și trebuie să poarte și această responsabilitate”, a adăugat Hendrik Johannes Terras.

Citește și: ”Rusia trebuie să plătească”. Blinken vorbește despre confiscarea bunurilor Kremlinului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel