„Estonia a localizat țări din care am putea achiziționa muniție pentru Ucraina. Am făcut anunțul la Ramstein (Baza Forțelor Aeriene SUA din Germania) că, dacă cineva este gata să contribuie financiar, să ne contacteze. Putem cumpăra obuze pentru Ucraina, chiar și în cantități mari. Și repede”, a spus Pevkur pentru ziarul Postimees.
Dacă se va concretiza, inițiativa ar putea fi o uriașă gură de oxigen pentru Ucraina.
Despre ce este vorba? Ministrul apărării al țării, Hanno Pevkur, a declarat recent că țara a reușit să localizeze între 800.000 și 1,2 milioane de piese de obuze de artilerie de toate calibrele și rachete pentru lansatorul de rachete BM-21 Grad.
„Ofertele despre care știm în lume acoperă toate calibrele de care are nevoie Ucraina. Includ rachete de 122 mm pentru (lansatorul de rachete BM-21) Grad, obuze de artilerie de 122 mm pentru D-30 (obuzier) și apoi obuze de 152 mm și 155 mm. Sunt multe dintre care să alegi”, a spus Pevkur în interviu.
Timpul este crucial. Pe lângă numărul impresionant de proiectile, oficialii de la Talinn spun că muniția ar putea ajunge și foarte repede pe frontul din Ucraina. Mai exact, dacă se asigură finanțarea, ”timpul de livrare este de două luni”, a spus Pevkur.
Practic, dacă totul va merge conform planului, obuzele procurate de estonieni ar ajunge cam în același timp cu cele livrate prin intermediul inițiativei cehe, care vor ajunge în Ucraina în iunie.
Republica Cehă a localizat 500.000 de piese de artilerie de 155 de mm și 300.000 de piese de muniție de 122 de mm. Dar Estonia a găsit și mai multe.
Pevkur nu a precizat de unde exact vor încerca estonienii să obțină obuzele și rachetele. Totuși, având în vedere că e vorba și de proiectile ”sovietice” de 152 mm și rachete Grad, acest lucru ar putea indica faptul că estonieni se uită inclusiv la țările din Europa de Est și Balcani. Țările africane pot fi și ele candidate.
„Fără să intrăm în detalii, suntem capabili, ca urmare a acestei inițiative, și subliniez acest lucru, să livrăm muniție în Ucraina deja din iunie și apoi treptat până la sfârșitul anului, pentru a îndeplini livrările preconizate de sute de mii de bucăţi”, a declarat ministrul eston al Apărării, la baza militară NATO din Rukla Fiala.
„(Am localizat muniție) în principal din țări non-europene, dar sunt și în Europa. Din păcate nu pot preciza. În multe cazuri, vânzătorul însuși nu dorește ca acest lucru să fie cunoscut”, a conchis Pevkur.
Potrivit acestuia, prețul pe bucată este în medie de 2.500 de euro. Estonia a reușit să localizeze muniție în valoare de 2-3 miliarde de euro, care, potrivit acestuia, ar asigura achiziția de la 800.000 până la 1,2 milioane de piese de muniție pentru Ucraina.
Potrivit estonienilor, datorită inițiativelor, Kievul ar putea primi până la 2,5 milioane de piese de artilerie.
„Dacă combinăm potențiala achiziție cehă de 1.000.000 de bucăți cu planul nostru și adăugăm la asta și britanicii, atunci în cazul finanțării, îndrăznesc să spun că ar fi posibil să trimitem între 2 și 2,5 milioane de piese de muniție”, a declarat Pevkur.
Occidentul a slăbit ritmul
Armata ucraineană se confruntă cu o penurie de muniție. Bateriile de artilerie ucrainene au trecut de la 6.000 de obuze pe zi (la paritate cu armata rusă), la aproximativ 1.000 de unități, timp în care rușii au păstrat ritmul.
Cauza este eșecul aprovizionării cu proiectile de artilerie din UE și suspendarea ajutorului SUA. Anul trecut, UE a promis că va livra Ucrainei aproximativ 1.000.000 de piese de obuze până la sfârșitul lunii martie a acestui an, dar Kievul a primit doar aproximativ o treime.
În plus, SUA a oprit ajutorul militar până la votarea unui nou pachet de ajutor de 61 de miliarde, blocat în Camera Reprezentanților.
Simțind foamea ucrainenilor de muniție, rușii au forțat la vest de Avdiivka pentru a înainta cât mai mult.
Cu siguranță, forțele Kievului au și alte probleme. Lipsa de personal. Lipsa rachetelor antiaeriene. Întârzieri în repararea echipamentelor deteriorate în luptă.
Dar lipsa obuzelor a fost cea mai serioasă problemă. Totuși, aliații Ucrainei par, în sfârșit, să rezolve situația după luni întregi de secetă în aprovizionarea susținută cu muniții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News