Lituania se înarmează rapid, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei. Strategia adoptată de Lituania prevede creșterea cheltuielilor bugetare pentru apărare.
Astfel, Consiliul de Apărare de Stat al Lituaniei a discutat achiziționarea a 40 de tancuri germane Leopard și a 100 de vehicule de luptă de infanterie suedeze CV90.
Totuși, ritmul este prea scăzut, cred oficialii lituanieni. Astfel, dacă se va menține dinamica actuală de echipare, Lituania va putea crea o divizie de luptă abia în a doua jumătate a anilor 2030, a declarat consilierul președintelui lituanian Kestutis Budrys, la o conferință de presă difuzată de televiziunea LRT.
„Consiliul de Apărare a Statului a revenit la achiziționarea de tancuri germane Leopard pentru divizia lituaniană, care a fost deja aprobată la începutul acestui an. Comandantul armatei a prezentat Consiliului de Apărare a Statului cât ar putea costa Lituania un batalion de tancuri și cât de repede poate fi livrat. În acest caz, este vorba de aproximativ 40 de tancuri - exact de câte tancuri sunt necesare pentru un batalion. Primele tancuri vor ajunge în Lituania începând cu 2029”, a spus Budris.
Din ianuarie 2024, Lituania a achiziționat deja 89 de vehicule de luptă de infanterie Boxer din Germania, echipând două batalioane, iar acum negociază cu Suedia achiziționarea a aproximativ 100 de vehicule de luptă de infanterie CV90 pentru a echipa încă două batalioane.
Bugetul Lituaniei pentru 2025, care a fost aprobat de guvern, alocă Armatei un procent de 3,03% din PIB. Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kaciunas, a declarat anterior că guvernul ar putea lua în considerare introducerea de taxe suplimentare pentru a finanța cheltuielile sporite pentru apărare, subliniind totodată că țintește cheltuielile în acest domeniu la 3,2% din PIB.
Estonia vrea să-și protejeze granița fluvială cu Rusia
Granița cu Rusia este un loc sensibil pentru Estonia nu numai din motive de securitate militară, ci și pentru migrația ilegală. Frontiera comună cu Rusia are o lungime de 338 km, din care doar 135 km se desfășoară pe uscat. Prin urmare, autoritățile țării intenționează să testeze un program pilot de protecție a frontierei fluviale.
Veiko Kommusaar, director general adjunct al Poliției și Grăniceri din Estonia (PPA), a declarat că protejarea frontierei cu Rusia este o mare provocare, așa că vor fi testate două programe pilot.
Prima dintre soluții este un sistem lung de geamanduri interconectate, fixate de fundul cursului de apă. ”Sistemul este conceput în așa fel, dacă cineva încearcă să traverseze această infrastructură acvatică, nu va mai rămâne lucru din barca sau vehiculul său”, a explicat Kommusaar.
”În zonele foarte dificile există chiar și sisteme de geamanduri cu lame de tăiere” a adăugat oficialul, citat de ERR. Geamandurile sunt astfel concepute pentru a se roti în apă și nu pot fi escaladate, a adăugat Kommusaar.
Un lanț similar de geamanduri lung de câteva sute de metri a fost instalat de statul american Texas în vara anului 2023 pe râul Rio Grande, la frontiera cu Mexicul.
A doua idee este un gard plutitor susținut de un lanț de pontoane. „Dacă, în anumite părți ale albiei râului, nivelul apei scade, sistemul acționează, în esență, ca un gard obișnuit”, a descris Kommusaar. „Și când apa crește în acea zonă, ridică infrastructura”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News