Estonia nu poate achiziționa un sistem american Patriot în următorii 10 sau 15 ani: Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO

Potrivit presei locale, Estonia nu va putea investi în sistemele americane de apărare antiaeriană Patriot în următorii 10-15 ani. Această informație provine de la generalul de brigadă Jaak Tarien, un fost comandant al forțelor aeriene estoniene. Acesta a precizat: „Chiar zilele trecute, Israelul a folosit interceptoare care echivalează cu tot bugetul de apărare al Estoniei pentru aproximativ un an în apărarea împotriva unui atac iranian. Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare”, a exprimat Tarien. 

Estonia s-a concentrat pe crearea unui sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune pe două niveluri. Aceasta implică utilizarea sistemului german IRIS-T și completarea acestuia cu sisteme portabile de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, inclusiv sistemele Mistral și Piorun dezvoltate de Franța și Polonia.

Generalul Tarien a precizat pentru postul de televiziune ERR News că nicio națiune, nici măcar Statele Unite, nu poate construi un sistem de apărare aeriană complet fiabil, în special având în vedere teritoriul vast pe care trebuie să îl protejeze.

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot constă din mai multe componente-cheie. În primul rând, fiecare baterie include complexul radar AN/MPQ-65, care este responsabil pentru monitorizarea spațiului aerian și detectarea simultană a mai multor ținte.

Fiecare baterie Patriot cuprinde opt lansatoare, fiecare având capacitatea de a lansa până la patru rachete. 

Sistemul de rachete Patriot include diferite tipuri de rachete. În special, PAC-2 a fost proiectat inițial pentru avioane, dar a fost adaptat pentru o apărare sporită împotriva rachetelor. PAC-3 este o versiune îmbunătățită axată pe interceptarea precisă a rachetelor balistice cu ajutorul tehnologiei hit-to-kill. În plus, PAC-3 MSE oferă o rază de acțiune și capacități de interceptare îmbunătățite.

Principala funcție a sistemului Patriot este de a proteja siturile de importanță strategică de amenințările aeriene. Acoperirea sa poate acoperi zone cu o rază de 60 până la 160 km, în funcție de tipul de țintă și de racheta lansată. Această capacitate este esențială pentru apărarea împotriva rachetelor balistice rapide și dificile. 

În ceea ce privește geografia Estoniei, care se întinde pe aproximativ 45 000 km², bateriile Patriot necesare ar depinde de numărul de locații strategice care trebuie protejate. Experții estimează că ar fi necesare între trei și cinci baterii Patriot pentru a proteja principalele locații militare și de infrastructură.

Această evaluare ia în considerare, de asemenea, integrarea sistemului în rețelele de apărare existente ale NATO și în țările vecine, precum Letonia și Lituania, alături de propriile sisteme de apărare aeriană ale Estoniei, precum IRIS-T.

Achiziționarea unui astfel de sistem, deși esențială, nu este nici ușoară, nici necostisitoare, a subliniat Tarien. Sistemul Patriot nu este doar costisitor, ci necesită și investiții substanțiale în formarea personalului, asigurarea întreținerii și integrarea perfectă în structurile de apărare naționale și aliate. Având în vedere amenințările în creștere din partea Rusiei și dinamica schimbătoare a securității în regiunea baltică, Estonia ar putea găsi avantaje strategice semnificative în angajarea în această investiție. 

Utilizarea extinsă a sistemului de apărare antirachetă Patriot în zone de conflict precum Israelul poate avea un impact substanțial asupra distribuției globale către țările care doresc să achiziționeze aceste sisteme. Pe măsură ce Israelul utilizează sistemul Patriot pentru a contracara amenințările cu rachete, crește cererea de refacere rapidă a stocurilor de rachete.

În consecință, națiunile implicate în conflicte active beneficiază adesea de un tratament preferențial în ceea ce privește aprovizionarea, capacitățile de producție și sprijinul logistic fiind concentrate acolo, uneori în detrimentul țărilor care nu se confruntă cu amenințări imediate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel