Estonia crește cheltuielile pentru apărare pentru a ajunge din urmă cu Polonia. Motivul este unul deja cunoscut: Războiul din Ucraina și amenințarea din ce în ce mai mare din partea Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari estoni în timpul unor exerciţii militare. Sursa foto: Estonian Defence Forces
Militari estoni în timpul unor exerciţii militare. Sursa foto: Estonian Defence Forces

Există indicii că Estonia își va crește semnificativ cheltuielile pentru apărare. În ceea ce privește procentul din PIB alocat cheltuielilor militare, Estonia se va situa imediat după Polonia.

Începând cu 2022, Tallinn a cheltuit aproximativ 2% din PIB pentru apărare, ceea ce se încadrează în directivele NATO. Războiul din Ucraina și amenințarea din ce în ce mai mare din partea Federației Ruse au condus la apeluri tot mai numeroase pentru creșterea cheltuielilor pentru securitate și apărare. În luna iulie a acestui an, au existat chiar discuții cu privire la atingerea unui obiectiv de 4 % din PIB (probabil în termen de doi ani), ceea ce ar stabili un record alături de Polonia, precizează publicaţia poloneză Defence24.

La acea vreme, ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a solicitat, de asemenea, aliaților să își crească cheltuielile pentru apărare la 2,5-3% din PIB. 

În prezent, se spune că, între 2025 și 2028, Estonia va investi aproape 6,4 miliarde de euro în sectorul apărării. Aceasta va însemna un nivel al cheltuielilor de 3,7% din PIB-ul anual. În acest moment, accentul se va pune pe investițiile în sistemele de avertizare timpurie. Aceste cheltuieli vor plasa Estonia pe locul al doilea la nivelul Alianței, imediat după Polonia, în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare raportate la PIB. 

„Estonia are nevoie de armament. În mod special, este interesată de echipamente suplimentare din Polonia. În același timp, se concentrează pe dezvoltarea propriei industrii de apărare, oferind inclusiv drone. Trebuie subliniat faptul că Estonia a furnizat Ucrainei aproape 40 % din bugetul său militar anual și peste 0,8 % din PIB-ul său, mai mult decât orice altă țară. Tallinn este conștient de faptul că capacitățile militare ale Moscovei le depășesc cu mult pe ale sale. Prin urmare, pe lângă încrederea în NATO și potențialul sprijin militar din partea aliaților, a fost luată decizia de a trece societatea la un mod defensiv, cu investiții ridicate la cel mai înalt nivel. Aș dori să vă reamintesc că, anul viitor, va începe producția de muniție de luptă, iar noua linie de producție va fi amplasată la baza militară din Amari'', spune analistul Aleksander Olech pentru Defence24. 

Recent, serviciile de informații estoniene consideră că Rusia va continua să primească echipamente militare necesare pentru a-și continua agresiunea armată împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de colonelul Ants Kiviselg, șeful Centrului de informații militare al forțelor armate estoniene.

Potrivit acestuia, unii analiști spun că Rusia rămâne fără echipament militar, astfel că anul viitor situația de pe front va începe să se schimbe în favoarea Ucrainei. Kiviselg nu este atât de optimist.

„Da, din păcate, nu pot confirma că Federația Rusă va rămâne definitiv fără echipament militar în 2025, pentru că au și unii parteneri sau aliați care le vor aloca sau le vor trimite în continuare fonduri pentru a purta războiul, a spus el.

Kiviselg a menționat că luna iunie a fost extrem de dificilă pentru Rusia, când armata rusă de ocupație pierdea între 1.000 și 1.800 de oameni pe zi. Cu astfel de pierderi, este relativ dificil să menții o rată mare de avans.

„Dar, în același timp, populația Rusiei este încă atât de mare încât nu există tendința de a vedea că acest lucru va duce la mari schimbări pe front”, a conchis colonelul.

În concluzie, Estonia se angajează în mod clar să își crească cheltuielile pentru apărare, reflectând hotărârea sa de a construi o poziție militară mai puternică și de a fi pregătită să răspundă amenințărilor tot mai mari din regiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel