Supervizat de Estonian Defence Investment Centre, acest proiect de modernizare a acoperit aproximativ 275 000 de metri pătrați de suprafețe operaționale, inclusiv piste, căi de rulare și zone de garare a aeronavelor.
NATO asigură supravegherea și apărarea spațiului aerian baltic - Estonia, Letonia și Lituania - prin intermediul misiunii Baltic Air Policing. Această misiune se bazează în principal pe două baze aeriene cheie din regiune. Prima este baza aeriană Siauliai din Lituania, care a găzduit detașamente de militari NATO din 2004, protejând spațiul aerian baltic.
Aceasta rămâne una dintre principalele platforme operaționale ale NATO în această zonă strategică. A doua este baza aeriană Amari din Estonia, utilizată pentru misiuni începând cu anul 2014. Modernizată recent pentru a-și îmbunătăți capacitățile operaționale, această bază permite o desfăşurare mai facilă a forțelor NATO, oferind o acoperire aeriană extinsă în regiunea baltică.
În plus față de aceste două baze principale, NATO utilizează ocazional alte infrastructuri militare aflate în statele baltice pentru exerciții sau desfășurări temporare de trupe, consolidând în continuare securitatea și capacitățile de apărare aeriană de-a lungul acestei linii de front.
Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a subliniat importanța apărării aeriene pe flancul estic al NATO, afirmând că aceste modernizări permit Estoniei să sprijine și să găzduiască mai bine misiunea Baltic Air Policing. Această misiune, o parte esențială a răspunsului NATO la amenințările la adresa securității din regiune, se bazează pe infrastructura Estoniei din 2014. Prin această renovare, Estonia își reafirmă rolul în apărarea spațiului aerian aliat.
Generalul-locotenent Thorsten Poschwatta, comandantul Centrului Aliat pentru Operații Aeriene al NATO din Uedem, Germania, a lăudat eforturile Estoniei de a menține funcţională baza Amari ca un activ strategic pentru NATO. Subliniind rolul bazei ca al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing, generalul Poschwatta a subliniat valoarea sa simbolică și operațională pentru apărarea aeriană a NATO și postura de descurajare în regiunea Mării Baltice.
Ca parte a operațiunilor NATO de poliție aeriană, Amari a găzduit de-a lungul anilor zece detașamente aliate de luptători. Odată cu redeschiderea instalațiilor modernizate, Amari va găzdui avioane F-35 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze începând cu 1 decembrie, marcând astfel reluarea operațiunilor NATO de poliție aeriană. Sosirea acestor avioane de vânătoare de generația a cincea demonstrează interoperabilitatea avansată oferită acum de Amari, subliniind angajamentul NATO față de stabilitatea regională și apărarea colectivă a statelor sale membre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News