Președintele comisiei, istoricul Toomas Hiio, consideră că Estonia nu poate renunța să studieze pierderilor suferite și să nu facă cereri de despăgubire, deoarece aceasta ar însemna recunoașterea alipirii voluntare la URSS, potrivit pagina de rusia.
„Dreptul internațional ne permite să cerem despăgubiri în judecată pentru pierderile asociate ocupației și, în trecut, acest lucru a fost făcut de câteva țări. Uniunea Sovietică a ocupat Estonia în 1940, iar puterea de ocupație este responsabilă pentru toată perioada de ocupație. Refuzul din partea noastră de a cere despăgubiri poate fi considerat ca recunoaștere a aderării voluntare la Uniunea Sovietică. În acest caz, vor fi uitaţi zeci de mii de cetățeni care au fost victime ale regimului sovietic, și va fi recunoscute ca absurde și inutile acțiunile acelora care au luptat împotriva puterii de ocupație”, a declarat șeful Comisiei de evaluare a pagubelor ocupației sovietice.
Potrivit lui Urmas Reinsalu, ministrul estonian al justiției, multe pierderi nu pot fi evaluate în bani, de exemplu distrugerea statalității, culturii, educației și a dezvoltării unei societăți libere. Reinsalu consideră că este necesară continuarea lucrărilor privind evaluarea daunelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News