,,Am petrecut doi ani discutând; încercând să ne dăm seama cum putem ajuta Ucraina puțin câte puțin. Dar, din păcate, din moment ce nu am reușit să formulăm un obiectiv strategic a ceea ce încercăm să realizăm, nu putem spune că suntem în această situație pentru a câștiga", a spus el.
Sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat statele occidentale că "lipsa de arme" cu care se confrunta țara sa riscă să ofere Rusiei un spațiu de respiro. Pe fondul retragerii trupelor ucrainene din Avdiivka, președintele a subliniat că Ucraina are nevoie în special de artilerie și de arme cu rază lungă de acțiune.
Casa Albă a precizat, sâmbătă dimineață, că Forțele Armate Ucrainene au fost nevoită să se retragă din Avdiivka după ce "soldații ucraineni au fost nevoiți să raționalizeze muniția din cauza stocului redus ca urmare a inacțiunii Congresului SUA, ceea ce a dus la primele succese vizibile ale Rusiei în ultimele luni".
UE ar trebui să nu mai tragă de timp în ceea ce privește fondurile alocate pentru apărare
În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe de luni, Gabrielius Landsbergis a cerut, de asemenea, UE să nu mai tragă de timp în ceea ce privește fondurile alocate pentru apărare, în timp ce liderii europeni discută crearea unui fond anual de apărare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina.
,,Europa ar trebui să fie capabilă să creeze un fond de 5 miliarde de euro când, după cum știți, numai Germania ia în considerare trimiterea a 7 miliarde de euro. Așadar, pentru 27 de țări din Europa, 5 miliarde de euro ar trebui să fie o treabă de o zi și o oră", a spus el.
În cadrul summitului de luni, țările UE discută despre angajamentele lor în materie de securitate și despre modalitățile de a configura mai eficient sprijinul militar pentru Ucraina. Pe ordinea de zi se află, de asemenea, un pachet de 13 sancțiuni care ar urma sa fie impus împotriva Rusiei.
După cum a relatat anterior Vocea Americii, săptămâna trecută, premierul polonez Donald Tusk a efectuat vizite la Paris și Berlin, în contextul unor discuții intense privind posibilitatea ca Europa să facă față singură amenințărilor la adresa securității pe continent în fața unei Rusii tot mai agresive.
Cancelarul german Olaf Scholz s-a întors săptămâna trecută de la Washington, unde a subliniat importanța eforturilor comune ale europenilor și americanilor și a cerut în mod special Congresului SUA să aprobe un program de ajutor pentru Ucraina.
La 13 februarie, Senatul SUA, majoritar democrat, a aprobat un proiect de lege care prevede un ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru aliații SUA, inclusiv Ucraina, Israel și Taiwan, din care 60 de miliarde de dolari sunt destinate Kievului. Documentul va fi apoi analizat de Camera Reprezentanților, care se întoarce din vacanță la 28 februarie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News