În timpul atacului masiv cu rachete de astăzi, 2 ianuarie 2024, asupra Ucrainei, ruși au folosit rachete Kh/X-101 fabricate la sfârșitul anului 2023, potrivit publicației Defence Express. Acest fapt justifica pauză prelungită intre atacurile cu rachete pe care ruşi le-a efectuat asupra Ucrainei.
Cu alte cuvinte, pauza s-a datorat faptului că forţele ruse au dorit să-şi pregătească un stoc adecvat de rachete necesare pentru un atac pe scară largă.
Experții publicației Defence Express au explicat că momentul fabricării rachetelor de croazieră rusești este indicat de un număr/ o serie formată din zece cifre, care se aplică tuturor unei rachete.
O astfel de serie permite în același timp să se afle originea componentelor utilizate pentru fabricarea de rachete. De exemplu, în ianuarie 2023 ruşii au încercat să aplice un "camuflaj" pe unele rachete X-101 - pur și simplu au decis că trebuie șterse seriile componentelor.
Dar acum, după cum au observat experții şi analiştii militari ucraineni, ruşii au recurs acum la o alte metoda - au început să aplice pe rachete serii şi numere care sunt mai greu de descifrat. Aceștia au observat că primele 6 cifre ale serii de pe una dintre rachetele Kh/X-101 doborâte este o "abreviere" continuă.
"315 - așa încep numerele de serie pentru rachetele fabricate în 2023, iar cu ''263'' - seriile aplicate pe rachetele X-101 fabricate după 2020.
În mod ciudat, pe racheta X-101, recent interceptata de ucraineni, apare menţionat trimestrului 4 al anului 2023 ca moment al fabricării. Cu alte cuvinte, din a șaptea cifră din numărul de serie - care este ''9'' trebuie să se scadă "5", și astfel se obține numărul trimestrului în care a fost fabricată racheta, au explicat analiştii militari ucraineni.
Potrivit analiștilor, ruşii recurg în mod firesc la astfel de "trucuri" pentru a ascunde cât mai mult posibil originea componentelor folosite la producerea rachetelor de croazieră pe care le utilizează în atacurile efectuate asupra Ucrainei.
Este sau nu afectată de sancţiuni industria rusă de apărare?
,,Faptul că ocupanții au folosit astăzi Kh?X-101, fabricată în al patrulea trimestru al anului 2023, nu înseamnă că arsenalul de rachete din Federația Rusă este epuizat. În acelaşi timp, poate arăta ritmul de producție - acesta va fi unul dintre parametrii care vor influența intervalul de timp la care au loc atacurile ulterioare", au concluzionat analiștii ucraineni.
Datele privind modul în care sancțiunile economice occidentale impuse Rusiei au afectat producția de arme variază destul de mult. Deși redirecționarea resurselor Rusiei către industria de armament și recrutare a declanșat lipsuri de forță de muncă în alte sectoare, producția de rachete și tancuri a înregistrat o creștere mai mare decât nivelurile de dinainte de război.
În ciuda sancțiunilor economice, Rusia a reușit să își extindă producția de rachete dincolo de nivelurile de dinainte de război. Sancțiunile împotriva produselor militare și a celor cu dublă utilizare au fost înăsprite din februarie 2022, dar Rusia a găsit modalități de a le ocoli.
Rusia stimulează producția de hardware militar prin utilizarea de componente străine, redirecționarea importurilor și depășirea controalelor la export pentru componentele critice.
Chiar și producția de rachete balistice hipersonice, care s-a confruntat cu provocări din cauza lipsei semiconductorilor necesari, nu a încetat în totalitate. În ciuda impactului economic global al invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv a sancțiunilor, industria de apărare continuă să prospere, demonstrând capacitatea Rusiei de a continua producția de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News