ISW a precizat că SUA și-a anunțat intenția de a antrena 12 piloți până la sfârșitul lunii septembrie. Alți 8 vor fi instruiți în Danemarca până la sfârșitul lunii noiembrie, după care centrul danez se va închide. Centrul din România nu este încă operațional. O escadrilă completă va avea nevoie de 40 de piloți.
❗️The West's failure is getting worse and worse.
— Jürgen Nauditt ???????????????? (@jurgen_nauditt) June 7, 2024
According to ISW, Ukraine will not be able to fully utilise the F-16 until the end of 2025 at the earliest.
The USA is planning to fully train 12 pilots by the end of September. A further 8 will be trained in Denmark by the end… pic.twitter.com/htUjFYFZtc
,,Dacă instruirea continuă în ritmul actual, acest număr va fi atins în aproximativ 1,5 ani", calculează Nauditt.
Limitările capacităților occidentale de a instrui piloți pe F-16 vor afecta capacitatea Ucrainei de a utiliza în mod eficient aceste avioane de luptă în viitor, confirmă ISW.
Anterior, Politico a relatat că Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia intenționează să trimită peste 60 de F-16 în Ucraina în această vară.
Ucraina nu va putea folosi toate avioanele furnizate de Occident cât mai eficient posibil până când numărul necesar de piloți ucraineni nu-și va finaliza pregătirea, a precizat ISW.
În raport, institutul amintește că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 18 mai că Ucraina are nevoie de aproximativ 120-130 de avioane de luptă pentru a atinge paritatea aeriană cu Rusia.
Între timp, revista americană Newsweek citează experți care avertizează că avioanele F-16 "ar putea veni prea târziu pentru a opri ofensiva Rusiei", în special asupra Harkovului.
Revista amintește că premierul danez Mette Frederiksen a declarat în luna mai că Ucraina se poate aștepta să primească primul lot de F-16 din Danemarca "în următoarea lună", dar și-a revizuit comentariul a doua zi, spunând că avioanele sunt așteptate "în următoarele câteva luni".
William Reno, profesor și președinte al departamentului de științe politice de la Universitatea Northwestern, a declarat că livrarea aeronavelor "este puțin probabil să vină la momentul potrivit", făcând o paralelă cu primirea de către Ucraina a tancurilor occidentale după contraofensiva sa din toamna anului 2022.
"Există o tendință ca sistemele de armament să sosească după momentul în care ar fi cel mai eficient", a spus Reno.
Anterior, Newsweek a citat, de asemenea, guvernul rus care a promis luna trecută că va trata avioanele F-16 ca pe o "amenințare nucleară" atunci când vor fi primite de Ucraina, Ministerul rus de Externe avertizând că avioanele vor fi considerate o "provocare deliberată".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News