Este posibil ca F-16 să nu fi fost doborât în urma unei erori a militarilor ucraineni: Vor fi sau nu afectate viitoarele livrări de aeronave?

DefenseRomania Team |
Data publicării:

O serie de experți americani și ucraineni investighează cauza doborârii avionului de vânătoare F-16. Deși ancheta nu a fost făcută publică, doi înalți oficiali ai Pentagonului au declarat sâmbătă pentru New York Times că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16. Alte cauze posibile ale prăbușirii includ o defecțiune tehnică sau o eroare de pilotaj.

Anterior, deputatul ucrainean Mariana Bezuhla a declarat că, potrivit informațiilor sale, avionul „a fost doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități. Rapoartele au spus că acesta „a pierdut controlul”.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a raportat săptămâna trecută că au fost folosite avioane de luptă F-16 pentru a respinge atacul cu rachete rusești, care „şi-au demonstrat eficiența lor ridicată, patru rachete de croazieră inamice fiind doborâte cu ajutorul armelor de la bordul acestor aeronave”. „În timpul apropierii de următoarea țintă, avionul s-a prăbușit, iar pilotul şi-a pierdut viaţa”, a adăugat acesta.

Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat că, la 26 august, Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish” „a distrus trei rachete de croazieră și un UAV de atac în timp ce respingea un atac masiv rusesc combinat”. Acesta a adăugat că pilotul „a salvat ucrainenii de rachetele rusești... cu prețul propriei vieți”.

Cauza accidentului nu a fost comunicată oficial. Statul Major General al Ucrainei a adăugat că „o comisie specială a Ministerului Apărării a fost desemnată să investigheze cauzele accidentului”.

Cu toate acestea, reprezentanți ai Forțelor Aeriene Ucrainene au declarat pentru VOA, sub rezerva anonimatului, că ancheta privind cauzele accidentului este în curs de desfășurare:

„Sunt luate în considerare diverse versiuni, inclusiv «foc prietenesc» din partea sistemelor lor de apărare aeriană, defecțiuni tehnice și eroare de pilotaj. Dar cauza exactă va fi cunoscută numai după finalizarea anchetei, a declarat reprezentantul Forțelor Aeriene Ucrainene, criticând informațiile din mass-media potrivit cărora cauză probabilă ar fi fost deja cunoscută.

 

Accidentul cu avionul F-16 va afecta livrările ulterioare de avioane de luptă

 

Pierderea primului avion de luptă occidental F-16 și moartea pilotului Oleksiy Mes nu vor afecta deciziile ulterioare privind furnizarea de noi aeronave pentru nevoile Forțelor Armate Ucrainene. Acest lucru a fost declarat de fostul ministru ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov într-un interviu exclusiv pentru Radio Liberty.

„Nu cred că va afecta în vreun fel aprovizionarea, pentru că acesta este un război. Nu este filmarea unui serial TV, iar partenerii noștri din Occident înțeleg acest lucru pe deplin. Și când am vorbit cu colegii mei miniștri de atunci (când Reznikov era ministru al Apărării - n.r.), ei înțeleg că, deși poate nu sună ciudat, planificarea oricărei operațiuni militare include un anumit grad de pierderi... Deci, orice s-ar întâmpla, fie că este vorba de un caz tragic sau de rezultatele unei bătălii, în orice caz, cu siguranță nu afectează planurile de aprovizionare, deoarece, în esență, intră în categoria pierderilor așteptate, a declarat Reznikov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel