Aderarea Ucrainei la NATO este un proces complex care necesită voință politică și unitate între autoritățile tuturor statelor membre, a declarat Michael Carpenter, director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate al SUA. În opinia sa, NATO ar trebui să fie o componentă centrală a garanțiilor de securitate pentru Ucraina și securitatea europeană.
„Este imposibil să oferim Ucrainei garanțiile de securitate de care are nevoie pentru a funcționa și prospera ca stat suveran, democratic și independent fără garanțiile articolului 5 din statutul de membru NATO. Așadar, cu cât obținem mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine. Dar este o chestiune de voință politică și de unitate politică”, a declarat Michael Carpenter.
Oficialul de la Casa Albă a subliniat că, în prezent, nu există unanimitate între toate cele 32 de state membre pentru a invita Ucraina să adere la NATO: „Cred că ar fi întotdeauna foarte dificil să integrezi în alianță o țară care este implicată în cel mai mare conflict terestru de la al Doilea Război Mondial încoace”.
Sunt o soluție garanțiile temporare de securitate pentru Ucraina?
Directorul pentru afaceri europene din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA notează că noua administrație prezidențială americană se va ocupa de problema viitoarei aderări a Ucrainei la NATO. Carpenter se îndoiește că posibilele negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia pot fi finalizate în 2025.
„Ne-am gândit mult la garanții temporare de securitate. Ce am dori să vedem în Ucraina înainte ca aceasta să beneficieze de articolul 5 al garanției de securitate colectivă? Și putem vorbi mult despre asta, dar, în cele din urmă, este necesar să supraviețuim”, spune Carpenter.
De asemenea, acesta menționează că invitația de a adera la NATO este doar o etapă a procesului de integrare, cu mulți pași care mai trebuie parcurși până la aderarea deplină a țării. Dar, potrivit oficialului, în prima zi în care Ucraina va deveni membră a NATO, forțele sale vor fi pe deplin conforme cu toate standardele NATO.
Oficialul Casei Albe subliniază că actuala administrație a încercat să pună Ucraina într-o poziție de forță. Acesta subliniază importanța ca Ucraina să dispună de pârghii în eventualele negocieri cu Rusia.
În timpul discuției, ambasadorul Estoniei în Statele Unite, Kristian Prikk, a subliniat că există un acord general între țările partenere cu privire la necesitatea unor garanții de securitate pentru Ucraina.
„Ar trebui să existe o înțelegere că vor exista garanții de securitate pentru Ucraina, pentru că, la urma urmei, nu este vorba doar despre viitorul și securitatea Ucrainei, ci și despre viitorul și securitatea Europei. Securitate în sensul că nu va exista un alt război de aceeași amploare sau, eventual, chiar un război mai amplu”, a declarat dl Prick.
Ambasadorul Estoniei în Statele Unite subliniază că, în opinia sa, nu există o alternativă mai realistă la garanțiile de securitate, atât din punct de vedere militar, cât și economic, decât aderarea la NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News