Reuters scrie că cumpărătorilor de arme elvețiene le este interzis legal să le reexporte, iar această restricție, potrivit unor reprezentanți ai industriei de arme din țară, dăunează acum comerțului.
Apelurile din partea vecinilor europeni ai Elveției de a permite astfel de transporturi către Kiev sunt din ce în ce mai puternice pe fondul unei ofensive rusești în intensificare, ceea ce a determinat două comisii parlamentare de securitate să recomande relaxarea regulilor privind comerțul cu arme.
„Vrem să fim neutri, dar facem parte din lumea occidentală”, a spus Thierry Burkart, liderul partidului de centru-dreapta FDP, care a înaintat guvernului o propunere de a permite reexportul de arme către țările „cu valori democratice similare cu Elveția”.
Neutralitatea elvețiană în ceea ce privește nefurnizarea de arme către țările beligerante este în vigoare din 1815 și a fost consacrată într-un tratat din 1907. Există un embargo separat privind vânzările de arme către Ucraina și Rusia în țară.
"Nu ar trebui să avem drept de veto pentru a-i opri pe alții să ajute Ucraina. Dacă facem asta, vom sprijini Rusia, care nu este neutră. Alte țări vor să susțină Ucraina și să facă ceva pentru securitatea și stabilitatea Europei. Nu pot înțelege de ce. „Elveția trebuie să spună nu”, a spus Burkart într-un interviu pentru Reuters.
Ziarul notează că un sondaj publicat recent de compania sociologică Sotomo a arătat că 55% dintre respondenții din Elveția susțin permiterea reexportului de arme în Ucraina.
După cum scrie Reuters, această problemă a divizat Partidul Popular Elvețian (UDC), cel mai mare partid din camera inferioară a parlamentului, care în mod tradițional a apărat ferm neutralitatea.
Prezența unei industrii puternice a armelor merge mână în mână cu tradiția de neutralitate a Elveției, dar acest echilibru poate fi amenințat, a spus asociația industrială SwissMem.
"Unii dintre membrii noștri au pierdut contracte sau nu mai investesc în Elveția din cauza restricțiilor actuale. Situația actuală slăbește politica noastră de securitate, subminează încrederea în politica noastră externă și dăunează companiilor noastre. Este timpul pentru o schimbare", a spus Stefan Brupbacher, directorul SwissMem.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News