Eșecurile repetate de lansare a rachetelor balistice intercontinentale Satan umbresc amenințările nucleare ale lui Putin

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse
Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse

Cu ani în urmă, Rusia a început dezvoltarea mai multor arme strategice noi, așa cum le-a numit președintele rus Vladimir Putin, pentru a moderniza forţele armate și a le oferi un avantaj în fața așa-numitului ''Occident agresiv'', în cazul un posibil conflict. Printre aceste arme se număra și rachetă balistică intercontinentală (ICBM) RS-28 Sarmat, cunoscută sub numele de Satan ÎI. După începerea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, racheta a fost oficial declarata operațională, potrivit oficialilor statului rus.

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii septembrie, un crater rezultat în urma exploziei unei rachete RS-28 Sarmat, cu o lățime de aproximativ 60 de metri la locul de lansare al silozului Yubileynaya de la cosmodromul rusesc Plesetsk din orașul Mirny, a arătat că declarațiile oficiale erau cel mai probabil o exagerare.

Deși Kremlinul a negat că ar fi efectuat lansări test de ICBM, imaginile din satelit ale locului de lansare au arătat o explozie care a fost legată de rachetă Sarmat. Dacă se confirmă, aceasta ar fi a patra lansare Sarmat eșuată.

„Sarmat (RS-28) ar fi trebuit să intre în dotarea forţelor armate ruse acum șase-șapte ani și există deja o întârziere destul de mare. Prin urmare, cred că, în acest moment, factorii de decizie din Rusia ar putea deveni puțin nervoși”, a declarat pentru Kyiv Independent Fabian Hoffmann, expert în domeniul apărării și cercetător la Universitatea din Oslo.

În condițiile în care trupele ucrainene ocupă suprafețe de teren în regiunea rusă Kursk, iar dronele ucrainene ataca în mod regulat depozite de arme rusești, sabotajul nuclear a fost una dintre ultimele pârghii pe care Kremlinul le-a avut la îndemână în încercarea de a rupe Kievul de armele și sprijinul politic occidental.

Armata rusă va fi în măsură să „determine condițiile” pentru utilizarea armelor nucleare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă controlată de stat la 29 septembrie.

„(Armata) monitorizează îndeaproape ce arme sunt folosite și cum. Ei sunt cei care înregistrează implicarea directă a țărilor din colectivul occidental în (războiul din) Ucraina și nu își vor diminua atenția”, a susţinut ameninţător Peskov.

După încă o lansare eșuată, capacitatea Rusiei de a-și pune în aplicare amenințările a fost pusă sub semnul întrebării.

Putin a prezentat RS-28 Sarmat în martie 2018, împreună cu racheta hipersonică Avangard și racheta balistică Kinzhal, care este utilizată în mod regulat de forțele ruse pentru a ataca orașele ucrainene aflate departe de linia frontului.

Racheta RS-28 Sarmat de 35 de metri, cu lansare din siloz, este destinată să înlocuiască ICBM-urile R-36, care sunt cunoscute sub numele SS-18 „Satan”. Se pare că această racheta este capabilă să transporte până la 15 focoase nucleare și să acopere aproape 18 000 de kilometri (11 000 de mile).

„Fiecare focos se pare că are o putere de 500 de kilotone. Astfel, se obține o încărcătură utilă de cinci megatone, ceea ce este destul de mare. Acestea pot fi lansate independent în locuri diferite. Așadar, am o ICBM și, teoretic, pot folosi acea ICBM pentru a lansa 10 focoase împotriva a 10 orașe”, a declarat Hoffmann.

Se pare că faza inițială de lansare a Sarmat este scurtă, oferind puțin timp sistemelor de supraveghere pentru a o urmări.

În 2022, după ce a lansat un război total împotriva Ucrainei, Putin a declarat că Sarmat va „asigura în mod garantat securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și îi va face pe cei care, în momentul unei retorici agresive, încearcă să ne amenințe țara, să se gândească de două ori”.

Chiar dacă, în septembrie 2023, Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat că rachetele Sarmat și-au „asumat misiunea de luptă”, conform rapoartelor agențiilor de presă ruse, ultimul test dovedește contrariul.

Bazându-ne doar pe imaginile din satelit, este dificil să determinăm cauza exactă a exploziei, a declarat Hans Kristensen, cercetător la departamentul institutului internațional SIPRI privind armele de distrugere în masă.

Cu toate acestea, expertul a adăugat că, pentru a rezulta o astfel de distrugere, pare destul de probabil ca racheta să fi explodat în interiorul silozului.

„Nu știm cu câtă disperare, dar Rusia este foarte dornică să își modernizeze vechea flotă de silozuri, care nu a mai fost îmbunătățită din anii 1980”, a declarat Hoffmann, referindu-se la ultimele modificări ale ICBM-urilor R-36 și UR-100N.

ICBM-urile rusești și alte rachete grele au fost proiectate și produse în Ucraina de astăzi, Sarmat fiind prima încercare a Rusiei de a dezvolta un model ICBM alimentat cu combustibil lichid.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel