Ceea ce poate fi însă considerată o surpriză, este utilizarea unităților de desant aerian în luptele aprinse de pe poziții stabilite, de exemplu lângă Kiev (Gostomel, Bucha, Irpin), ceea ce a dus la înregistrarea unor pierderi semnificative în rândul acestora.
Diviziile ori brigăzile aeropurtate sau de desant-asalt au fost folosite până acum în Georgia (2008) sau în estul Ucrainei (2014) pentru raiduri, acțiuni destinate pregătirii operațiilor de amploare, intervenții rapide pentru distrugerea unor obiective și înlăturarea pozițiilor neorganizate, respectiv cu rezistență redusă ale inamicului. La străpungerea pozițiilor fortificate sau la întărirea propriilor poziții, unitățile de desant aerian au avut întotdeauna o serie de slăbiciuni.
În primul rând, acestea nu au în organică artilerie grea (peste calibru 122 mm), spre deosebire de unitățile tactice ale trupelor de blindate și mecanizate. Prin urmare, sprijinul de artilerie al forțelor proprii a fost limitat, în special în cazul pozițiilor fortificate, potențialul de sprijin și de contra-foc bazându-se pe echipament ușor de artilerie autopropulsată, precum 2S9 Nona-S, sau piese de artilerie remorcate din categoria obuzierelor D-30.
În al doilea rând, echipamentele mecanizate aeropurtate sunt ușoare și, prin urmare, slab blindate sau fără o astfel de protecție. Vehiculele de luptă desantate oferă o acoperire redusă, în special împotriva focului de artilerie, în multe cazuri loviturile ducând la distrugerea completă (ruperea / incendierea) vehiculului.
Trupele de desant, forțate să contribuie la ofensiva blindatelor
Parașutiștii ajunși în zonele suburbane ale Kievului au fost nevoiți să lupte în localitate, în spațiu de manevră limitat, susceptibil la ambuscade și supus focului precis al artileriei ucrainene, în general ghidat și corectat cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot. Focul ucrainean de artilerie și al aruncatoarelor de bombe (mortiere) a fost precis și deosebit de letal în multe secțiuni ale frontului.
În acest context, pentru a întări forța ofensivă, structuri ruse de desant au fost repartizate să acționeze exclusiv în sprijinul unor unități de tancuri, precum Batalionul 124 Independent Tancuri din Divizia 76 din Pskov.
Este de menționat că acesta este primul conflict în care vehiculele de luptă din noua generație BMD-4M Sadovnik și BTR-MDM Rakushka au fost folosite pe scară largă.
Trupele de desant aerian au fost folosite pe două fronturi: în nord, pe direcția Kiev, și în sud dinspre Crimeea. La sfârșitul lunii aprilie, ca urmare a regrupării forțelor ruse, respectiv a retragerii lor din regiunile Kiev, Cernigov și Sumi și transferul parțial înspre Słoboda, au apărut unități de desant aerian în zona orașului Izium.
În prezent se cunosc destul de puține detalii despre operațiile aeropurtate ruse. Cea mai cunoscută, dar totuși cu multe semne de întrebare rămase încă, este operația de desant cu elicoptere de pe aeroportul Antonov din Gostomel (Hostomel), în cadrul căreia un grup de luptă combinat al Brigăzii 45 Destinație Specială (Spetsnaz) și Brigăzii 31 Desant-Asalt (probabil aproximativ 200 de militari cu arme ușoare, aruncătoare de grenade Kornet și aruncătoare de bombe de 82 mm) a aterizat cu succes pe aeroport.
Se știu puține despre o debarcare nereușită de la Vasilkov, care a fost de mare importanță pentru cursul operațiilor de pe frontul din Kiev. La fel de puține se știu despre desantul din elicoptere din Nikolaev, pe frontul de sud.
În zilele următoare, mai ales când avansarea spre Kiev s-a blocat și luptele de manevră s-au transformat în lupte de pe poziții consolidate, mai multe grupuri de desant au fost introduse în luptă.
Gruparea trupelor de desant aerian de pe frontul din nord (Kiev) includea elemente din următoarele mari unități: Brigada 45 Destinație Specială (Spetsnaz), Brigada 31 Desant-Asalt, Divizia 98 Desant Aerian (Regimentele 217 și 331), Divizia 76 Desant-Asalt (Regimentele 104 și 234) și Divizia 106 Desant Aerian (Regimentul 137).
În atacuri, raiduri, ambuscade și sub focul de artilerie, grupările tactice ale trupelor de desant aerian au suferit pierderi uriașe în oameni și echipamente. În același timp, trebuie subliniat că militarii din cadrul acestor trupe nu au fost un adversar ușor și nu s-au predat, în pofida faptului că aliniamentul de lângă Kiev (Moschun, Gostomel, Bucha) era consolidat și puternic sprijinit de artileria ucraineană (inclusiv de calibru mare, de 203 mm).
Aeroportul din Gostomel poate reprezenta un simbol al pierderilor materiale ale unităților de desant aerian. După ce rușii s-au retras din zona Kievului, s-a putut vedea cimitirul vehiculelor de luptă, majoritatea complet distruse, chiar sfâșiate. Printre maldărele de epave, au putut fi cu greu recunoscute vehicule de luptă de tipuri mai vechi, precum BTR-D și BMD-2, dar și cele mai recente BMD-4M și BTR-MDM. Se poate aprecia că acesta era echipamentul din dotarea a una-două companii aeriene de desant-asalt.
La sfârșitul lunii martie a început retragerea forțelor de pe aliniamentul din Kiev. Unele dintre unitățile de desant aerian au rămas în Belarus, unele s-au întors la punctele permanente de desfășurare, iar altele au fost transferate pe frontul din Harkov.
Pe 2 aprilie, în Belarus, un transport feroviar de BMD-2 a fost fotografiat în timp ce, conform datelor de transport, urma să fie mutat în gara Novy Oskol din regiunea Belgorod, exact unde întăririle retrase de la Kiev sunt aşteptate pentru a fi direcționate spre Izium - Slaviansk în vederea unui nou atac.
De asemenea, pe direcția Izium au fost identificate elemente ale grupării de desant aerian de pe frontul de est (Harkov), respectiv ale Regimentelor 51 și 137 din cadrul Diviziei 106 Desant Aerian.
Încă din primele zile ale războiului, gruparea din Crimeea, care opera pe frontul de sud, a fost condusă de unități de desant precum Brigada 11 Desant-Asalt și Divizia 7 Desant-Asalt (Vânători de Munte) din cadrul căreia au fost semnalate Regimentele 56, 108 și 247.
Documentele obținute confirmă nivelul de implicare a trupelor de desant aerian
Întrucât forțele ucrainene au capturat pe 10 martie documente operative incluzând hărți ale acțiunilor de luptă, se cunoaște subordonarea detaliată a unităților tactice ale grupării Crimeei aflate sub comanda Armatelor 49 și 58 Arme Întrunite și Corpului 22 Armată.
Astfel, a rezultat că două grupuri de desant aparțineau Regimentul 108 subordonat Comandamentului Armatei 49 arme întrunite; un grup operațional, Diviziei 7 Desant-Asalt (Vânători de Munte); două grupuri, Regimentului 56 și alte două Regimentului 247. De asemenea, au fost identificate elemente ale Regimentului 1141 Artilerie și ale Brigăzii 11 Desant-Asalt, subordonate Comandamentului Corpului 22 Armată.
Alte documente obținute indică structura internă a grupării tactice de desant aerian și anume a Grupării 2 tactice a Regimentului 108 din Divizia 7 Desant-Asalt, la data de 12 februarie 2022.
Acestea dezvăluie câteva observații interesante. În primul rând, această grupare este redusă numeric, în loc de 538 de persoane necesare conform statului, fiind ocupate doar 403 posturi. Armamentul de bază este reprezentat de pistoale automate AK-12 cu lansatoare de grenade GP-25 și doar 15 arme de sprijin de tipul RPG-7D3 (lansator de grenade antitanc).
Nu există informații despre consolidarea acestei grupări tactice de luptă în particular cu subunități de sprijin fie și în timpul luptei, însă chiar dacă s-a făcut, foarte probabil nu a fost timp să se realizeze coeziunea necesară între subunități. Acestea ar trebui să fie coordonate ca parte a unei grupări unitare cu mult înainte și antrenate inclusiv prin exerciții în teren.
În lucrările analitice de după ultimul război cecen, s-a recomandat ca gruparea tactică să fie independentă, adică având o baterie organică de mortiere, pluton de recunoaștere și pluton antiaerian, toate saturate cu sisteme de navigație prin satelit.
Pierderi uriașe, cu mult peste estimări
Unitățile de desant aerian care au luptau pe linia frontului au suferit pierderi grele. Pe baza datelor încă incomplete, se poate concluziona că în special Regimentul 247 Stavropol și Regimentul 331 Kostroma au fost decimate.
Informațiile privind pierderile înregistrate arată că cel puțin 55 de militari ai Regimentului 247 au murit (identificați după nume), iar această listă probabil nu este completă. Inclusiv corpul de ofițeri a suferit pierderi grele, printre alții numărându-se și comandantul regimentului, col. Konstantin Zizievski, care deținea această funcție din 2020.
Regimentul 331 a suferit pierderi grele similare. Și în acest caz comandantul regimentului, col. Serghei Sukharev, care deținea funcția din august 2021, a decedat. Lista include și alți ofițeri, dintre care cel puțin doi maiori. La începutul lunii aprilie, 39 de militari decedați ai Regimentului 331 au fost identificați după nume.
Pierderile de echipamente sunt, de asemenea, foarte mari, mai ales cele de lângă Kiev și Nikolaev. Până acum au fost confirmate vizual următoarele pierderi (echipament distrus, avariat, abandonat): vehicule de luptă de desant: 72 x BMD-2, 41 x BMD-4M, 36 x BTR-D și 10 x BTR-MDM; piese de artilerie: 25 obuziere remorcate D-30 Cal. 122 mm și 7 obuziere autopropulsate 2S9 Nona-S Cal. 120 mm.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News