Inițial, vehiculul trebuia să fie ușor și parașutabil dintr-un avion C-130 Hercules, dar cerințele au evoluat într-un mod care a crescut semnificativ greutatea. Procesul birocratic a continuat fără o reevaluare critică, ducând la un vehicul care nu mai răspunde nevoilor inițiale.
Cu alte cuvinte SUA au dezvoltat un tanc cu care nu au ce face acum.
Mai mult, doctrina, facilitățile și evaluările de mediu nu au fost pregătite în timp util, iar modificările ulterioare ale regulilor de transport aerian au redus și mai mult eficiența operațională a M10. Cei de la Defense One scriu că vehiculul rezultat este bazat pe tehnologii învechite și nu permite integrarea de noi capabilități.
Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
M10 Booker, photo source: US Army
Se pare că, deși vehiculul a fost conceput inițial să fie relativ ușor, adică parașutabil dintr-un C-130, schimbările și ajustările cerințelor Armatei au făcut ca tancul să fie prea greu. Inclusiv pentru a putea traversa infrastructura bazei de infanterie din Kentucky. Dar nimeni nu s-a gândit la asta până nu a fost prea târziu.
„Aceasta nu este o poveste despre o achiziție ratată”, a declarat Alex Miller, directorul tehnologic al US Army, pentru Defense One. „Este o poveste despre un proces de stabilire a cerințelor care a creat atât de multă inerție încât Armata nu a mai putut să se oprească și a continuat să meargă înainte.”
Sursa citată spune însă că este imaginea clasică a eșec birocratic al Pentagonului: Un program care înaintează atât de încet încât devine învechit înainte de a fi implementat.
În acest caz, Armata a știut destul de rapid că nu va putea construi ceea ce își propusese inițial, dar era hotărâtă să producă totuși ceva. Și a produs ceva de care, de fapt, nu are nevoie.
„Nu pot să vă dau o explicație de ce nu s-a făcut un pas înapoi mai devreme”, a spus Miller. „Armata trebuia să spună ‘Stop’” în momentul în care caracteristicile tancului nu mai erau similare cu cele inițiale, a mai precizat oficialul.
În loc să se întâmple asta s-a decis continuarea programului, care a devenit Mobile Protected Firepower (MPF).
Mai mult. Consiliul de Supraveghere a Cerințelor Armatei a analizat cerințele în 2015 și a decis că nu mai e nevoie ca vehiculul să fie transportabil cu C-130 și nici măcar parașutabil iar acest lucru a fost acceptat.
„Și de acolo începe să se destrame toată povestea noului tanc,” a spus Miller. „Când elimini cerința de parașutabilitate, nu mai ajuți infanteria. Vehiculul devine fel de manevrabil ca un tanc principal de luptă”, conchide acesta.
În prezent, Armata ia în considerare renunțarea la producția în masă a M10 și dezvoltarea unui nou model de Abrams, mai ușor și dotat cu tehnologii moderne. Procesul de achiziții al Armatei a fost reformat pentru a preveni repetarea unor astfel de greșeli.
Câteva date interesante despre M10 Booker
M10 Booker
Proiectul M10 Booker, la care lucrează compania General Dynamics Land Systems, a fost dezvoltat în cadrul programului Mobile Protected Firepower. Acest program a atins o etapă importantă atunci când U.S. Army a acordat companiei General Dynamics un contract în valoare de 1,14 miliarde de dolari în iunie 2022 pentru a produce vehiculul. Contractul prevede livrarea în primă fază a 96 de blindate de acest tip.
Armamentul principal al M10 Booker este format dintr-un tun de 105 mm, care este capabil să tragă proiectile de tip HEAT și APFSDS, ceea ce îi oferă capacitatea de a ataca o varietate de ținte, inclusiv blindate și fortificații inamice. Tancul dispune, de asemenea, de o mitralieră de 7,62 mm. Trapa comandantului este, de asemenea, echipată cu o mitralieră de 12,7 mm.
M10 Booker este construit pentru a avea o mobilitate ridicată în zone cu terenuri greu accesibile. Este propulsat de un motor diesel care asigură o viteză maximă de aproximativ 65 km/h, ceea ce îl face rapid pentru un vehicul blindat. Autonomia sa eeste de aproximativ 480 km (300 de mile).
Designul ușor și dimensiunile compacte ale lui Booker îi permit să fie transportabil pe calea aerului, ceea ce este esențial pentru desfășurarea rapidă în zone îndepărtate. Șenilele sale sunt concepute pentru a oferi o tracțiune excelentă pe teren moale, noroi și zăpadă, menținând operabilitatea în medii diverse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News