Interviul va fi publicat pe data de 21 septembrie 2022, Ziua Națională a Armeniei, și poate fi urmărit începând cu ora 11:00 pe platformele DefenseRomania, precum și pe celelalte platforme ale trustului DC Media Group.
În dialogul pe care îl va avea, Excelența Sa va aborda relațiile bilaterale dintre România și Armenia, prin prisma unei comunități armene foarte mari prezente în țara noastră. Amintim că în ceea ce privește comunitatea armeană din România, aceasta e printre cele mai mari comunități ale diasporei Armeniei.
Momentul este din nefericire umbrit de atacul violent pe care l-a întreprins Azerbarijanul pe data de 13 septembrie 2022, împotriva Armeniei, atac care va fi analizat de Excelența Sa Sergey Minasyan. Înaltul diplomat va vorbit despre ceea ce Erevanul numește o continuare a atacului azer din Nagorno-Karabakh de acum doi ani.
Vor fi dezbătute totodată reacții ale comunității internaționale ca urmare a escaladării conflictului în Caucazul de sud, dar și rolul pe care Turcia, cel mai fidel aliat al Azerbaidjanului, l-a oferit statului și Armatei azere.
Nu în ultimul rând, Excelența Sa Serghey Minasyan va aborda și vizita istorică pe care Nancy Pelosi, al treilea om în statul american, a efectuat-o la Erevan în această săptămână, vizită în urma căreia a denunțat atacul azer împotriva teritoriilor armene.
Interviul va fi difuzat pe 21 septembrie 2022, cu ocazia Zilei Armeniei, începând cu ora 11:00.
Armenia și Azerbaidjan, o „relație” complicată
Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale din Caucaz, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii, pentru control asupra regiunii Nagorno-Karabakh , cel mai recent având loc în 2020.
Noile lupte ilustrează cât de explozivă este încă situaţia, în Nagorno-Karabakh , dar şi la frontiera oficială dintre cele două ţări.
Armenia a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze, în timp ce Uniunea Europeană, SUA, Franţa, Rusia, Iranul şi Turcia s-au declarat foarte îngrijorate şi au îndemnat la încetarea violenţelor.
Complicate din punct de vedere istoric, relaţiile dintre Erevan şi Baku continuă să fie unele foarte tensionate din cauza diferendului lor asupra regiunii Nagorno-Karabakh .
După un prim război care s-a soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor 1990, Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat din nou în toamna lui 2020 pentru control asupra acestei regiuni muntoase. Peste 6500 de persoane au fost ucise în acest nou război.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News