"Obiectivul nostru este de a contribui la oprirea vărsării de sânge cât mai curând posibil prin menţinerea impulsului obţinut în pofida dificultăţilor din teren", a spus Erdogan, cu câteva ore înaintea unei întâlniri prevăzute cu omologul său rus Vladimir Putin.
"O pace corectă poate fi obţinută prin diplomaţie", a adăugat preşedintele turc, care a luat cuvântul în faţa liderilor regionali reuniţi în capitala kazahă Astana, unde are loc Conferinţa cu privire la interacţiune şi măsuri de consolidare a încrederii în Asia.
Miercuri, Kremlinul a transmis miercuri că se aşteaptă ca preşedintele turc să-i facă omologului său rus o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri.
Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.
Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.
În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.
Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.
Marţi, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ''cât mai curând posibil''.
Având în vedere dependenţa sa de petrolul şi gazele ruseşti, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Erdogan, a cărui ultimă întâlnire cu Putin datează din septembrie, în marja unui summit regional din Uzbekistan, doreşte să crească schimburile comerciale cu Moscova pentru a ajuta economia Turciei, aflată în dificultate, înainte de alegerile prezidenţiale din iunie.
Miercuri, preşedintele turc s-a întâlnit la Astana cu omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev, cei doi fiind fotografiaţi în timp ce joacă ping-pong, după semnarea a şase acorduri, de la securitate la comerţ.
Imaginile de la jocul de ping-pong al celor doi bărbaţi de stat au fost savurate de utilizatorii de reţele sociale, între altele pentru stilul neobişnuit al lui Erdogan de mânuire a paletei, notează dpa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News