Drept reacţie la livrarea în 2019, către Turcia, a primei baterii a sistemului de apărare antiaeriană rus S-400, SUA au exclus Ankara din programul de fabricaţie al avionului stealth F-35, invocând faptul că utilizarea rachetelor ruseşti ar putea duce la aflarea unor secrete tehnologice şi că ele sunt prin urmare incompatibile cu dispozitivele NATO.
Armata turcă comandase peste 100 de exemplare din acest aparat de zbor de ultimă generaţie, dintre care anumite componente erau fabricate în Turcia înainte de excluderea sa.
"Avioanele F-35 nu au fost livrate, deşi am virat o sumă consistentă. Este o eroare gravă din partea SUA ca ţară aliată. Sper că odată cu învestirea dlui Biden, vom putea avea convorbiri şi să ajungem la rezultate pozitive", a declarat Erdogan presei de la Istanbul, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Turcia plătește un preț ridicat pentru „romantismul rusesc” al lui Erdogan
El şi-a reiterat totuşi voinţa de a continua o politică de înarmare independentă faţă de NATO şi de SUA. "Nu luăm decizii asupra chestiunilor de apărare cerând autorizaţie din partea cuiva (...) Nu vom putea accepta niciodată ca ţările NATO să ne spună ce să facem", a spus el.
Pe lângă excluderea Turciei din programul F-35, Washingtonul a interzis în decembrie atribuirea oricărui permis de export arme către SSB, agenţia guvernamentală turcă ce răspunde de achiziţiile militare, pentru a pedepsi Ankara pentru cumpărarea sistemului rus de rachete.
În pofida sancţiunilor şi presiunilor americane, Ankara refuză să renunţe la S-400, pe care l-a testat prima dată în octombrie anul trecut, şi intenţionează chiar să comande un al doilea lot.
Potrivit lui Erdogan, discuţiile cu Rusia privind a doua livrare de rachete din sistemul S-400 sunt prevăzute la sfârşitul lui ianaurie.
Erdogan face aceste afirmaţii privind dorinţa sa de ajunge la un compromis cu Washingtonul pe tema F-35 şi a rachetelor ruse în contextul în care Ankara se teme că Joe Biden ar putea avea o poziţie mai aspră faţă de Turcia după ce îi va succeda lui Donald Trump, considerat conciliant faţă de preşedintele turc în timpul mandatului său, comentează France Presse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News