Erdogan, părăsit în 'aventura' din Siria. Cristian Diaconescu: E prețul pe care îl plătește Turcia pentru S-400

Eduard Pascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Cristian Diaconescu a analizat în cadrul interviurilor DefenseRomania războiul din Siria, consecințele deciziilor politice ale Turciei și modul în care acest conflict dintre Turcia și Rusia s-ar putea încheia.

Diplomatul român consideră că Turcia e singură în Siria. Deși președintele Erdogan a solicitat sprijinul NATO, al Occidentului și mai ales al SUA, ele însă nu au nicio intenție să ajute Ankara care „a jucat la mai multe mese politice”, inclusiv la masa rusă. Iar acesta este prețul pe care turcii îl plătesc pentru S-400.

"După părerea mea Europa nu va putea să-i facă concesiile așteptate domnului Erdogan. Turcia se află într-o situație foarte complicată. Există, evident, un fenomen de dezangajare al Statelor Unite. În momentul în care domnul Erdogan a jucat la mai multe mese politice, inclusiv cu Federația Rusă, a creat confuzie. Acum Turcia este pusă în situația de a suferi din perspectiva acestor confuzii și iată care au fost primele reacții la solicitarea de sprijin în Siria, a Guvernului turc. Statele Unite au spus da, dar cum stăm cu achiziționarea de rachete S-400 din Federația Rusă? Și, în general, un anumit tip de poziționare în Alianța Nord-Atlantică a Turciei cu care NATO nu era obișnuită", a spus Cristian Diaconescu.

Amintim că, în prezent, există un acord de încetare a focului între trupele rebele susținute de Turcia și trupele lui Bashar al-Assad, susținute de Rusia, acord negociat la Moscova de președintele Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin. În ciuda acestui acord, analiștii atrag atenția asupra fragilității lui.

 

Problema migranților, „șantaj politic”

 

Cristian Diaconescu a vorbit și despre problema migranților, după ce Turcia, nemulțumită că nu a fost ajutată în Siria, a deschis ”robinetul” către Europa, granițele Greciei fiind luate cu asalt. 

"Europenii spuneau: am plătit jumătate din suma pentru care ne-am angajat și față de care Ankara, la rândul său, a promis că va gestiona problema migranților. Nu se poate gestiona o decizie politică prin șantaj. Cred că și partea turcă are în acest moment o problemă semnificativă, mai nou, din câte am înțeles Ankara a trecut și la represalii împotriva armatei siriene și a unor obiective militare din Siria, partea iraniană s-a simțit lezată spunând că atâta vreme cât Turcia nu înțelege să nu dezvolte o astfel de ofensivă, Iranul s-ar putea să considere că este necesar să intervină determinant într-o astfel de confruntare", a mai spus fostul ministru de externe.

 

NATO nu va interveni militar în sprijinul Turciei

 

 

"Pe scurt nu cred că se va lua vreo decizie a Alianței Nord-Atlantice sau în zonele superioare ale Uniunii Europene în ideea de a sprijini Turcia împotriva Federației Ruse ca să fie lucrurile cât se poate de clare. Nu cred că nici partea americană, în plină campanie electrorală a președintelui Trump, va juca din acest punct de vedere. Repet, și incertitudinea privind linia politică a Turciei își arată în acest moment consecințele. Ceea ce cred, evident, se va încuraja prin dialogul în toate direcțiile posibile", a mai spus Cristian Diaconescu.

"Turcia a cerut public și clar ca Federația Rusă să se retragă din Siria ceea ce este foarte puțin probabil să se întâmple", a conchis Diaconescu.

               

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel