La o reuniune a cabinetului său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis câteva detalii despre discuţiile recente cu Joe Biden şi încercările acestuia de a stabili un nou început în relaţiile dintre Ankara şi Washington.
Erdogan a declarat că el şi Biden au discutat despre viitoarea cooperare bilaterală şi că au ajuns la un acord că nu există nicio problemă pe care cele două ţări să nu o poată rezolva în cele din urmă.
„Pe măsură ce consolidăm canalele de dialog cu SUA la toate nivelurile, suntem hotărâţi să transformăm relaţiile frumoase pe care le-am construit cu Biden în beneficii maxime pentru ţările noastre. Credem că vom rezolva problemele [bilaterale] în timp. Credem că am deschis porţile unei noi ere [de cooperare] cu SUA pe o bază pozitivă şi constructivă”, a declarat Erdogan, potrivit Epoch Times.
Preşedintele Turciei a adăugat că Ankara ar trebui să prezinte o listă simplă de cereri Statelor Unite: să respecte suveranitatea ţării în politică şi economie şi să sprijine lupta Turciei împotrivă organizaţiilor teroriste.
Acest din urmă punct ar putea crea obstacole pentru un „nou început” în legăturile bilaterale, deoarece Ankara consideră militanţii kurzi din Siria ca fiind terorişti, pe când SUA lucrează activ cu ei şi îi susţine.
Erdogan a continuat să sublinieze importanţa bunelor relaţii cu Turcia, menţionând că alianţa NATO va supravieţui cu greu dacă Ankara renunţă la calitatea de membru.
Legăturile dintre Ankara şi Washington s-au deteriorat de când Turcia a semnat un contract de cumpărare a sistemelor de apărare antiaeriană S-400 de la Rusia în decembrie 2017. SUA au cerut în repetate rânduri Turciei să renunţe la acord, susţinând că S-400 sunt incompatibile cu apărarea NATO şi că ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea avioanelor F-35.
Cum Ankara s-a încăpăţânat să progreseze cu achiziţionarea, SUA a exclus Turcia din programul F-35.
Oficialii turci au subliniat, de asemenea, faptul că NATO şi în special SUA nu au avut probleme cu Grecia în ceea ce priveşte cumpărarea şi desfăşurarea sistemelor ruseşti S-300, în ciuda faptului că face parte din Alianţă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News