În luna decembrie Statele Unite au sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400 - după ce din acelaşi motiv Turcia fusese exclusă din programul avionului american F-35 -, iar Ankara a reacţionat vehement în urma sprijinului acordat de Washington în Siria miliţiei kurde YPG, considerată în Turcia grupare teroristă.
O reacţie americană - considerată prea slabă de către Ankara - faţă de moartea în Irak a 13 turci reţinuţi de rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a devenit săptămâna aceasta o nouă sursă de tensiune, Erdogan acuzând Washingtonul că sprijină ''teroriştii'' kurzi.
De altfel, Ankara a privit cu neîncredere alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, temându-se inclusiv de o accentuare a criticilor Washingtonului faţă de situaţia drepturilor omului în Turcia.
Totuşi, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de preşedinţia turcă pe Twitter, Erdogan îşi exprimă convingerea că ''interesele noastre comune cu Statele Unite cântăresc mult mai greu decât diferenţele de opinie''. Ankara doreşte o consolidare a cooperării cu SUA în cadru unei ''perspective pe termen lung pe o bază win-win'', adaugă preşedintele turc.
''Turcia va continua să-şi facă datoria într-o manieră demnă de legăturile de alianţă şi parteneriat strategic dintre cele două ţări'', mai spune Erdogan în acelaşi mesaj, admiţând totodată că aceste relaţii au fost recent ''serios puse la încercare''.
Anterior, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi noul secretar de stat american Antony Blinken au avut o primă discuţie telefonică, în care au abordat şi disputa declanşată în urma achiziţiei rachetelor antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News