Astfel, Recep Tayyip Erdogan l-ar fi contactat la începutul săptămânii pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru ai cere ca Franţa să renunţe să mai blocheze programul de apărare antirachetă Samp-T între consorțiul franco-italian Eurosam și Turcia, au declarat mai mulţi oficiali turci pentru Bloomberg, sub protecţia anonimatului.
Turcia a căutat să cumpere rachete de apărare aeriană, iar SAMP / T, produs în comun de Franța și Italia, este un sistem interoperabil NATO și o alternativă la S-400 fabricat de Rusia, un sistem pe care Ankara l-a achiziționat, dar alianța militară occidentală se opune integrării acestuia de teama că sistemul său de apărare aeriană să nu fie compromise.
Potrivit Bloomberg, care citează surse de la Palatul Elysee, Macron i-a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să clarifice care sunt obiectivele Turciei în Siria, înainte ca aceasta cere să fie luată în considerare pentru implementarea sistemelor europene.
La începutul acestui an, precizam într-o scurtă analiza că Franța blochează următoarea fază a programului de apărare antirachetă Samp-T din noua generație între consorțiul franco-italian Eurosam și Turcia, măsură care-i deranjează destul de mult pe oficialii de la Ankara.
Șeful Direcției Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, preciza, la momentul respectiv, că Franța împiedică implicarea companiei Eurosam în programul de dezvoltare locală a unui sistem de apărare anti-rachetă cu rază medie de acțiune.
Ankara a oficializat în vara anului 2018 acordul său cu compania europeană Eurosam, cu capital francez și italian (prin intermediul companiilor MBDA și Thales ), cu scopul de a dezvolta această inițiativă pentru care, cu un an înainte, s-a aliat cu firmele turcești Aselsan și Roketsan.
Acordul în vigoare, atribuit companiilor Eurosam, Aselsan și Roketsan, implică studiul şi cercetarea, timp de 18 luni, a unui viitor sistem antiaerian turcesc, în pregătirea unui contract ulterior pentru dezvoltarea și producerea sistemului în conformitate cu cerințele operaționale ale forţelor aeriene turceşti.
Modelul dorit de Turcia este o versiune dezvoltată pe baza sistemelor actuale de apărare aeriană SAMP-T ale Eurosam
Ceea ce face Franța în acest moment este să împiedice transferul de tehnologie. Turcia încearcă de ani de zile să achiziționeze primul său sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune și în același timp dorește să aibă propriul sistem dezvoltat de industria naţională de apărare, în următorii zece ani.
În 2016, s-a stabilit că, pentru a acoperi primul obiectiv, Turcia a negociat cu Eurosam achiziționarea sistemelor SAMP / T și a rachetelor Aster 30. Compania a dezvăluit apoi că este dispusă atât la fabricarea în comun cu Turcia, cât și la parteneriat cu companii locale și chiar la transferul de tehnologie pentru a câștiga contractul.
Pe 14 iulie 2017, Ankara a semnat un acord inițial cu consorțiul franco-italian pentru a dezvolta sistemul național de apărare bazat pe sistemul Samp-T. În cadrul vizitei președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Paris, unde l-a întâlnit pe omologul său francez Emmanuel Macron, în ianuarie anul trecut, Turcia a semnat un acord cu consorțiul Eurosam. Obiectiv: producerea în comun a unui sistem anti-balistic cu rază lungă de acțiune. Sistemul propus va fi o versiune avansată a Samp-T, prin definiție complet interoperabil cu sistemul de securitate al NATO, așa cum a subliniat și ambasadorul italian la Ankara Luigi Mattiolo în 2018.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News