Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat pe data de 10 august, când Ankara a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale.
Acțiunea Ankarei a stârnit furia părții elene. În sprijinul Greciei a intervenit și Franța care și-a consolidat poziția militară în zonă. Franţa a desfăşurat temporar două avioane de luptă Rafale şi două nave ale Marinei naţionale în Mediterana de Est, pe fondul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia.
Președintele turc Erdogan, deși s-a arătat deschis la dialog, nu pare să dea înapoi. El a amenințat că orice atac asupra vasului de explorare va avea consecințe.
În cursul zilei de ieri, citat de Reuters, Erdogan a făcut o declarație amenințătoare și ambiguă: „Am mai spus-o. În cazul unui atac asupra navei Oruc Reis, veți plăti un preț mare. Iar azi, ei au primit primul răspuns”, a precizat Erdogan.
Nu este clar la ce a făcut referire Erdogan, care nu a dezvoltat afirmația.
Turcia acuză Franța de atitudine huliganică
Totodată, azi, Mevlut Cavusoglu, ministru de Externe de la Ankara, s-a lansat și el într-o serie de amenințări, precizând că Turcia va răspunde oricărei încercări de hărțuire a navei de explorare a Turciei în Mediterana de Est.
Cavusoglu a mers mai departe și a atacat inclusiv Franța. Citat de cotidianul Daily Sabah, șeful diplomației turce a cerut Parisului să se abțină de la escaladarea tensiunilor, după ce francezii și-au întărit poziția militară în zonă.
„Francezii nu vor ajunge nicăieri cu atitudinea aceasta huliganică, fie că vorbim de Libia, nord-estul Siriei, Irak sau Marea Mediterană”, a precizat Cavusoglu.
Îngrijorător e că aceste statele implicate în tensiunile din Mediterană sunt membre NATO.
Pe de altă parte în conflict pare angrenat și Egiptul. În urmă cu cinci zile, Grecia și Egipt au semnat un acord istoric ce vizează delimitarea frontierelor maritime între cele două ţări. Acordul, care pare să fie un răspuns direct la un acord similar încheiat în noiembrie trecut între Turcia şi guvernul oficial libian cu sediul la Tripoli, a fost denunțat de Ankara.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News