Putem răsufla ușurați, întâlnirea la vârf a Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, începe cu un obiectiv deja bifat - acordul Turciei pentru aderarea Suediei. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis în sfârșit să recomande parlamentului să voteze pentru aderarea Suediei la NATO.
Nu este un secret că sultanul iubește fastul, este suficient să te uiți la palatul său prezidențial din Ankara în imagini și totul este clar.
Îi place să fie în centrul atenției, așa că a transformat întregul proces de a da undă verde intrării Suediei în Alianță într-un joc mare, dramatic, astfel încât toată lumea să scrie despre el înainte de summit. Inițial, Erdogan pune condiții imposibile, ca UE să garanteze aderarea Turciei la Blocul Comunitar, ceea ce este imposibil cu acest nivel de încălcare a standardelor europene când vine vorba de statul de drept, libertatea presei și drepturile omului.
Și apoi, chiar înainte de începerea summit-ului, Erdogan aruncă bomba - va lăsa Suedia să devină membru.
Toți ochii pe păianjenul de la Budapesta
Vulpea bătrână este cu siguranță Erdogan, care a mirosit că circumstanțele se schimbă și că este mai bine să nu fii sub presiune excesivă din cauza unei politici pro-ruse. Bine, probabil că Biden a ajutat spunând că va accelera livrarea avioanelor de luptă F-16 în Turcia - e vorba, desigur, de cele 40 de avioane și 70 de kituri de modernizare a avioanelor F-16, cerute încă din 2021 de către Ankara.
Alegerea momentului potrivit este o caracteristică a unui politician bun, iar Erdogan cu siguranță este unul dintre aceștia.
Oricum ar fi, este important ca blocul nordic din NATO să fie întreg, iar Rusia poate să-și ia gândul de la orice „război nordic”.
Acum ochii sunt pe păianjenul de la Budapesta, premierul Viktor Orban, care a recunoscut, deschis, că va ridica blocada atunci când Turcia o va face.
A procedat la fel și în cazul Finlandei. Va fi interesant să-l vedem cum apără vechile poziții prin care susținut deschis politica rusă în speranța că, după încetarea agresiunii împotriva Ucrainei, va putea să cumpere din nou petrol rusesc la prețuri preferențiale.
În orice caz, politicienii de la Budapesta nu sunt sinucigași, văd și ei că era gazelor rusești e pe final și încearcă o apropiere de statele vecine - în special România și Serbia - testând în principal componenta energetică. Țara noastră e, probabil, văzută de vecinii unguri ca poartă de intrare a gazelor azere (Solidarity Ring), dar și ca potențial producător major de gaze, odată cu viitoarea exploatare a gazelor din Marea Neagră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News