Publicitate
Lumea arde, dar Turcia nu se grăbește, are alte priorități. Care exact, doar Erdogan și apropiații săi știu.
Președintele turc Tayyip Erdogan a înaintat luni parlamentului un proiect de lege care aprobă cererea de aderare a Suediei la NATO pentru ratificare, a declarat biroul său, o mișcare salutată de Stockholm, deoarece îi deschide calea pentru a se alătura alianței de apărare occidentale.
Cu toate acestea, gestul președintelui turc vine la mai bine de 3 luni după momentul Vilnius din această vară, când Erdogan și-a dat acordul ca Suedia să adere la NATO.
Amânările repetate la care a apelat Erdogan nu fac decât să îl ajute pe liderul de la Kremlin să respire mai ușor în invazia din Ucraina.
Suedia reprezintă o forță militară importantă, cu o industrie de apărare foarte dezvoltată. Sprijinul militar suedez pentru Ucraina a fost unul important, dar Stokholmul a mers cu ”frâna de mână trasă”, întrucât Suedia trebuia să se gândească în primul rând la propria securitate, mai ales Suedia că nu face parte dintr-o alianță militară (precum NATO) capabil să îi ofere sprijin în caz de nevoie. Practic, Armata suedeză e nevoită să păstreze în rezervă echipamente care ar fi fost foarte utile Ucrainei, cum ar fi avioanele de luptă Gripen.
Turcia a întârziat mai bine de jumătate de an
După războiul neprovocat, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, statele europene au redescoperit NATO, ca instrument care să le apere în fața posibilelor agresiuni viitoare ale Rusiei.
La doar câteva luni de la invazia rusă din februarie, Suedia și Finlanda - state cu decenii sau chiar secole de neutralitate în spate - au depus cereri de aderare la NATO. Aderarea celor două țări urma să parcurgă o procedură specială, mult mai rapidă, dat fiind nivelul foarte ridicat de pregătire al armatelor celor două state.
Dacă în cazul vecinilor finlandezi lucrurile s-au desfășurat conform planului, Helsinki aderând în aprilie 2023 (protocolul de aderare fiind ratificat de toate statele membre NATO în mai puțin de un an), în cazul Suediei situația s-a complicat prin refuzul Turciei de a ratifica aderarea, pe motiv că statul scandinav îngăduie unor grupări, catalogate de Turcia ca organizații teroriste, să își desfășoare activitatea pe teritoriul său.
Erdogan a promis la Vilnius că va trimite ratificarea în parlament, când sesiunea va fi redeschisă la 1 octombrie. Cu toate acestea, de la redeschiderea parlamentului, oficialii turci au spus în repetate rânduri că Stockholm trebuie să ia măsuri mai concrete pentru a reprima gruparea kurdă PKK.
Acum, în sfârșit, „Protocolul privind aderarea Suediei la NATO a fost semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan la 23 octombrie 2023 și a fost trimis către Marea Adunare Națională a Turciei”, a declarat președinția pe platforma de socializare X, fără a da detalii, scrie Reuters.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News