Anul 2024 a fost marcat de patru alegeri în România. După alegerile locale și europarlamentare din iunie, românii au votat la alegerile parlamentare și cele prezidențiale, din noiembrie, ultimele încheiate dezastruos pentru statul român.
Dar se pare că românii mai au de făcut o alegere, amânată pentru 2025: între est și vest.
Pe 25 decembrie 1989, cei mai mulți dintre români se bucurau sincer că au scăpat de Ceaușescu și de privațiunile pe care erau obligați să le îndure în ultimii ani de comunism.
La 35 de ani de la Revoluție, perioada stalinistă a anilor 1980 parcă n-ar fi existat pentru mulți dintre noi. Pe rețelele de socializare abundă comentariile nostalgice la fotografii și postări care ridică în slăvi Epoca de Aur.
”Aveam economie și Occidentul ne-a furat tot”, ”Un cizmar cu patru clase a ridicat România pe care au distrus-o politicienii de după 89”, sunt doar câteva dintre postările des întâlnite pe rețelele de socializare.
Trebuie să subliniem că la situația actuală au contribuit cu vârf și îndesat politicienii, iar clientela de partid a devenit noua nomenclatură a epocii post-revoluție, primind poziții și contracte fabuloase, plătite din bani publici.
Cum am ajuns în genunchi, în anii 80?
Adevărul e că Româna comunistă și-a pus singură economia pe butuci, iar asta o arată clar și telegramele Ambasadei SUA la București, declasificate după 30 de ani.
Practic, ”Cel mai iubit fiu al poporului” a lăsat o Românie în ruină, iar populația, inclusiv militarii din Armata României, aveau moralul la pământ.
Curentul care ”se lua” în fiecare seară; alimentare goale; alimente raționalizate; cozile la coadă la alimente sau benzină; căldura și apa caldă date cu porția deveniseră normalitate. Situația era expusă și în documentele Ambasadei: ”Populația suportă cea mai mare povară a încetinirii economice: penurie cronică de alimente și a bunurilor de folosință îndelungată; românii au cel mai scăzut nivel de trai din Europa, exceptând Albania”.
Documentele Ambasadei SUA fac o analiză rece asupra cauzelor care au condus la prăbușirea economiei românești și confirmă că deciziile regimului Ceaușescu au dus la dezastrul din anii 80.
Spre exemplu, două telegrame, cu un nivel de clasificare ”Top secret”, elaborate în 1982 și 1983 de Ambasada SUA, arată că decizia autorităților comuniste de a industrializa masiv România a fost una greșită, din punct de vedere strategic.
Rafinăriile Petrobrazi, Petromidia, Combinatele Chimice din Azomureș și Râmnicu Vâlcea, Combinatele Siderurgice Sidex Galați, Hunedoara, Reșița, Combinatele de Aluminiu Alro Slatina, Alum Tulcea, Combinatele Petrochimice Pitești și Borzești, precum și alte platforme industriale - toate aveau nevoie de cantități uriașe de petrol, fie pentru rafinarea acestuia.
Practic, cele mai mari platforme industriale din România în anii 70-80 s-au transformat din bijuteriile coroanei în pietre de moară, întrucât industria siderurgică, cea petrochimică sau cea de rafinare a petrolului sunt mari consumatoare de energie, iar prețurile la petrol și alte materii prime au explodat la mijlocul anilor 70.
”Cea mai mare parte a vinei (pentru situația economică dezastruoasă a României) o poartă politica economică dusă de Ceaușescu. Strategia presupunea că România își va putea plăti investițiile cu veniturile din exportul produselor finite, a celor petrochimice și celor obținute din rafinarea petrolului. Totuși, exporturile au fost afectate de calitatea slabă a produselor, încetinirea economică în Vest, dar mai ales de scăderea, la nivel global, a profitabilității activităților de rafinare a petrolului”, se arată într-o telegramă din martie 1982.
Trebuie specificat că telegramele aveau caracter nepublic, erau clasificată ca ”top secret”, pentru informarea decidenților de la Washington, deci nu aveau un scop propagandistic.
Încă un mit spulberat: Pe vremea lui Ceaușescu exportam bunuri de calitate. Adevărul: Nici țările din lumea a treia nu prea erau mulțumite de produsele românești
Producția României de petrol, materie primă esențială în industria petrochimică și cea de rafinare a petrolului, nu putea satisface nevoile unei industrii energofage. ”România este importator net de energie. Importurile de petrol s-au triplat din 1975, până la 319.000 de barili pe zi (...) iar producția internă a scăzut de la 294.000 la 230.000 în 1980”.
Pentru a putea obține petrol, Ceaușescu s-a reorientat către regimurile autoritare din Orientul Mijlociu, precum cele din Irak, Iran sau Libia (dictaturile se atrag unele pe altele, vedem asta și în zilele noastre).
De asemenea, România avea nevoie acută de valută forte prin vânzarea de bunuri la export, dar calitatea produselor lăsa muuuult de dorit. Nu puține erau cazurile în care partenerii arabi îi ”alergau” pe diplomații români, reproșându-le că primesc loturi întregi cu rulmenți sau arcuri defecte.
”România are puține de oferit. Deși a crescut vânzările de arme pentru a obține valută forte, la nivelul general al economiei câștigurile nu sunt substanțiale, iar țările din lumea a treia se plâng de calitatea slabă a produselor românești”, se arată într-o altă informare, din decembrie 1983.
În încheiere, pentru a mai tempera din părerile conform cărora ”mâncăm doar produse aduse din afară”, menționăm un pasaj din documentul care analiza agricultura românească.
”Agricultura a devenit un punct nevralgic major, cu o producție de produse alimentare egală cu cea din 1976. De fapt, vârful de producție a fost în 1979 și de atunci a scăzut cu 6% în ultimii doi ani. România - considerată cândva grânarul Europei - a devenit un importator net de alimente din Occident”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News