,,În ceea ce privește GLSDB, așa cum am menționat anul trecut, vom furniza Ucrainei GLSDB-uri ca parte a programului USAI, un efort de asistență în domeniul apărării. Cu toate acestea, din motive de securitate, nu vom confirma un calendar specific", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing, răspunzând la întrebarea dacă poate confirma raportul Politico potrivit căruia Ucraina a primit o GLSDB.
Ziarul Politico a relatat că Pentagonul a testat cu succes o nouă muniție ghidată de precizie cu rază lungă de acțiune și că aceasta "va ajunge pe câmpul de luptă". Această informație este relatată de ziar cu referire la doi oficiali americani și la alte două persoane familiarizate cu negocierile privind transferul de arme din SUA către Ucraina.
Reamintim că posibilul transfer de arme ghidate cu precizie GLSDB către forțele armate ucrainene a devenit cunoscut încă din noiembrie 2022, când s-a relatat că Departamentul american al Apărării lua în considerare o propunere a companiei Boeing de a transfera Ucrainei arme care nici măcar nu se aflau în arsenalul U.S. Army.
Câteva luni mai târziu, la 3 februarie, ca parte a unui alt pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 2,175 miliarde de dolari, SUA au anunțat oficial transferul acestor arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina, care vor oferi Forțelor Armate ale Ucrainei mai multe capacități de a efectua lovituri la o distanță de până la 150 km.
Cu toate acestea, data transferului acestei arme nu a fost anunțată oficial la momentul respectiv, iar apoi a început o întreagă poveste cu schimbări regulate de termene, ceea ce a născut întrebări cu privire la cât de dificilă a fost pentru americani să combine două lucruri existente într-unul singur, deoarece este o combinație între un motor de la o rachetă neghidată M26 (pentru M270 și HIMARS) și o rachetă de croazieră GBU-39/B.
Astăzi, rămâne întrebarea cu privire la câte GLSDB-uri poate primi Ucraina în primul lot. Anterior, s-a menționat că primul lot ar putea include 24 de unități, iar în total, în 2024, Statele Unite vor furniza Ucrainei 750 de unități ale acestor bombe ghidate cu precizie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News