Potrivit șefului Raytheon, compania care produce sistemele NASAMS pentru SUA, primele două instalații de apărare antiaeriană sunt deja poziționate în Ucraina.
Fără a da alte detalii, acesta a dezvăluit pentru CNBC că Raytheon a livrat cele două NASAMS către guvernul SUA încă de două săptămâni.
”NASAMS este un sistem cu rază scurtă de acțiune ce poate să doboare orice, de la drone, la rachete balistice sau avioane de luptă.
Am livrat deja două sisteme NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) către guvern, în urmă cu două săptămâni. Sunt poziționate în Ucraina (25 octombrie n.r.)”, a confirmat CEO-ul Raytheon.
UPDATE, 28 octombrie: SUA fac lumină: Sistemele antiaeriene americane NASAMS nu au ajuns în Ucraina. Încă
Audio: Fragment din intervenția lui Greg Hayes, făcută la CNBC, pe 25 octombrie
Confuzie privind livrarea NASAMS
Totuși, până la acest moment, nu există nicio confirmare din partea oficialilor ucraineni, privind transferul celor două NASAMS în Ucraina.
Mai mult, în weekend-ul precedent, președintele Zelenski a fost citat greșit în weekend în transcrierea unui interviu acordat postului american de televizune CBS, în care se arăta că două baterii ale sistemului NASAMS au fost deja livrate, potrivit Reuters.
"Statele Unite nu au livrat până acum NASAMS către Ucrainei. Ne așteptăm ca primele două să fie livrate în următoarele două luni", a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, în cadrul unei conferințe de presă.
Foto: Sistemul NASAMS, kongsberg
PATRIOT, o chestiune delicată
CEO-ul Raytheon lasă o portiță deschisă și în privința unui viitor ajutor militar pentru Ucraina, care să cuprindă sistemul PATRIOT.
El a remarcat că negocierile în privința acestora continuă în mod regulat, dar decizia finală rămâne în sarcina administrației președintelui SUA
”Deocamdată, oficialii americani au decis să trimită în Ucraina doar NASAMS, nu și Patriot. Este o discuție pe care o avem în mod constant (privind trimiterea Patriot în Ucraina), dar decizia se va lua la Casa Albă () și suntem pregătiți să trimitem sistemele Patriot îndată ce administrația americană își va da acordul”.
Care sunt limitările furnizării Patriot în Ucraina?
Șeful Raytheon spune care este motivul pentru amânarea deciziei de a trimite sistemele Patriot pe frontul din Ucraina: Constrângerile tehnice/militare/de securitate, privind exportul unor astfel de sisteme care țin, în final, de siguranța națională a SUA. Decidenții de la Washington doresc să evite cu orice preț ca sistemele Patriot să pice în mâinile rușilor.
”Este o chestiune care va fi decisă de Consiliul de Securitate Națională”, conchide Greg Hayes.
Producția echipamentelor militare are întârzieri
Problemele cu care se confruntă Raytheon sunt aceleași ca la orice altă companie: inflație, probleme pe lanțul de furnizori și lipsa forței de muncă, a spus Hayes
”Haideți să punem lucrurile în perspectivă: Vorbim de spre 13 mii de furnizori de componente. Dintre aceștia, aproximativ 400 de furnizori au probleme, iar noi avem oameni care colaborează cu fiecare dintre acești 400 de furnizori cu probleme”, explică Hayes.
Șeful Raytheon este sceptic privind momentul în care lucrurile vor reveni la normal: ”Nu cred că problemele vor dispărea nici măcar în prima parte a lui 2023. Vor fi multe provocări pentru cel puțin încă 12 luni”, prognozat Hayes.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News