,,Trebuie să iniţiem un dialog fără naivităţi cu Rusia pentru reducerea conflictualităţii'' cu această ţară, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu preşedintele american Donald Trump, cerând ca 'precondiţie progrese' în rezolvarea crizei între Rusia şi Ucraina.
Emmanuel Macron a pledat de asemenea pentru un nou Tratat privind Forţele nucleare intermediare (INF)
..Franţa, Germania şi alte ţări europene sunt în prezent ameninţate de noile rachete ruseşti'', a subliniat el. ,,Nu trebuie să arătăm nicio naivitate faţă de Rusia, dar nu cred că status quo-ul este cea mai bună soluţie'', a explicat preşedintele francez.
În acest sens, şeful statului francez consideră că sunt necesare 'precondiţii' pentru angajarea unui astfel de dialog. 'Ne trebuie progrese în conflictul dintre Rusia şi Ucraina',a susţinut el. O reuniune în aşa-zisul format 'Normandia' între liderii rus şi ucrainean cu Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel este prevăzută pentru 9 decembrie la Paris.
,,Trebuie să definim o agendă între europeni cu ceilalţi aliaţi ai NATO pentru a defini ameninţările comune şi prima ameninţare comună este terorismul internaţional şi terorismul Statului Islamic', a insistat Macron.
,,Situaţia în domeniul nuclear nu este bună'', a recunoscut Donald Trump. ,,Am pus capăt Tratatului INF pentru că cealaltă parte (Rusia) nu l-a respectat, dar ea vrea să încheie un tratat şi noi de asemenea'', a subliniat preşedintele american.
,,Credem că este posibil să găsim o soluţie'' pentru armele nucleare, a asigurat Donald Trump. ,,Credem că ei (ruşii) vor să o facă. Ştim că vor să o facă şi vrem să o facem şi noi'', a declarat el.
Preşedintele american s-a arătat optimist faţă de şansele reglementării conflictului între Rusia şi Ucraina:
,,Cred că reuniunile cu Rusia şi Ucraina sunt foarte importante. Şi este posibil să fie realizate progrese importante''. ,,Ei trebuie să facă pace pentru că luptă de prea mult, de prea mult timp. Cred că există şanse mari să se întâmple aceasta'', a adăugat Donald Trump.
Relaţiile între Rusia şi Ucraina s-au deteriorat din 2014 odată cu anexarea Crimeii de către Rusia şi războiul din Donbas, în estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Moscova luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.
Rusia este pregătită să coopereze cu NATO, a declarat în replică preşedintele rus Vladimir Putin, dar a denunţat totodată comportamentul 'incorect şi chiar grosier' al Alianţei Nord-Atlantice, care 'ignoră interesele Rusiei'.
,,Gândirea în termeni de stereotipuri de bloc nu poate fi un instrument bun pentru căutarea şi luarea deciziilor eficiente în condiţiile unei lumi moderne care se schimbă rapid şi brusc'', a afirmat Vladimir Putin la Soci (sud), unde a participat la o întâlnire dedicată problemelor legate de consolidarea capacităţilor marinei ruse.
,,Astăzi, suntem obligaţi să considerăm că extinderea NATO, dezvoltarea infrastructurii sale militare în apropierea frontierelor ruse, reprezintă una dintre potenţialele ameninţări la adresa securităţii ţării noastre'', a adăugat el, citat de AFP.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, deteriorându-se îndeosebi după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinului acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei. Au urmat apoi o serie de disensiuni între Rusia şi Occident care nu au putut decât să tensioneze raporturile dintre cele două părţi: interferenţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, acuzaţii de atacuri cibernetice masive ruseşti împotriva unor ţări occidentale şi ingerinţe ruse în afacerile interne ale altor state.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News