Emiratele Arabe Unite, mesaj pentru cei care sprijină grupările Hamas și Hezbollah: Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militari ai EAU (Emiratele Arabe Unite). Photo source: MoD UAE
Militari ai EAU (Emiratele Arabe Unite). Photo source: MoD UAE

Deteriorarea severă a situației de securitate regionale obligă statele arabe să ia măsuri pe viitor împotriva milițiilor paramilitare, a scris consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite pe rețeaua X.

Remodelarea Orientului Mijlociu despre care vorbea premierul israelian Benjamin Netanyahu la începutul acestei săptămâni ar putea veni mai devreme decât se preconiza și nu doar ca urmare a acțiunilor militare ale Israelului, ci ca un efort integrat al întregii regiuni de a înlătura milițiile sectare, care amenință securitea întregii zone.

De această părere este Anwar Gargash, consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite (EAU).

,,În lumina războaielor și crizelor care amenință securitatea arabă și regională, nu avem de ales decât să restabilim conceptul de stat-națiune și să-i respectăm independența și suveranitatea. Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea. Viitorul este pentru securitate, pace și prosperitate cu un proiect arab independent, împăcat cu împrejurimile sale”, a scris, pe 4 octombrie, consilierul Gargash, pe rețeaua X.

Cu o zi mai înainte, Gargash avertiza tot pe rețeaua X că „regiunea trece printr-o fază periculoasă, escaladarea se intensifică și scapă de sub control, amenințând cu răspândirea violenței și haosului și cu provocarea mai multor pierderi de vieți omenești.

„Soluția începe cu oprirea războiului din Gaza și Liban, reducerea tensiunilor și angajarea într-un dialog liber de retorica extremistă. Soluția cu două state rămâne piatra de temelie pentru încheierea ciclului de crize recurente și pentru construirea unui viitor mai bun”, a scris Gargash, joi – 3 octombrie pe rețeaua X, citat de cotidianul emiratez The National News.

Nota autorului: Deși nu le nominalizează, Gargash se referă la milițiile Hamas și Hezbollah. La un an de la atacul terorist împotriva Israelului din 7 octombrie 2023, capacitatea și infrastructura militară a Hamas a fost aproape total eliminată de forțele israeliene. Din 1 octombrie 2024, Israelul a lansat și o operație de destructurare similară a organizației Hezbollah. Nici rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, nu stau prea bine, forțele americane lovind, pe 4 octombrie, 15 ținte care au inclus capabilități militare ale acestora.

Iranul este pe cale să piardă în scurt timp toate brațele sale înarmate externe din Orientul Mijlociu, pe care le-a construit în ultimii 10 – 15 ani, cheltuind resurse considerabile.

 

Hamas și Hezbollah nu erau pregătite pentru un război de mare intensitate

 

Atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023, prin cruzimea și amploarea sa, a pus practic Israelul cu spatele la zid, nelăsându-i nicio o altă variantă de alegere decât războiul de mare intensitate. Un efect similar a fost creat în Statele Unite ale Americii de atentatele din 11 septembrie 2001. În plus pentru Israel, dimensiunea mare a atacului corelată cu planul minuțios de pregătire al acestuia care a scăpat de sub vizorul serviciilor de informații, a reprezentat o amenințare mortală la nivel de stat, la care nu se putea răspunde decât într-un singur mod – destructurarea sistemului militar al Hamas care nu putea fi făcută decât prin operații pur militare la scară mare.

Evoluțiile de până acum din zonele de angajare militară din Gaza și Liban demonstrează că unitățile militare ale Hamas și Hezbollah nu erau pregătite pentru un război de mare intensitate ci doar pentru unul de gherilă care să producă pierderi însemnate forțelor israeliene nu să le învingă. Cu toate acestea, scopul de a diminua semnificativ capacitatea de luptă a Israelului nu a fost atins, în special datorită folosirii loviturilor de mare precizie ale aviației israeliene care au eliminat elemente critice și comandanți esențiali ai unităților de luptă ale Hamas și Hezbollah.

 

Teheranul nu a reușit să sprijine cele două miliții pe care le controlează

 

Un alt factor care a contat în favoarea Israelului este faptul că Iranul nu a reușit să susțină logistic operația de apărare a trupelor Hamas, după ce depozitele acestora au fost distruse. În prezent, Hezbollah întâmpină probleme similare, neputând aduce echipamente militare iraniene din Siria ca urmare a loviturilor aviației israeliene.

Rezultatele de până acum, ale războiului de mare intensitate declanșat de Israel împotriva Hamas și Hezbollah, au evidențiat că Iranul se pregătise pentru un alt scenariu și a fost luat oarecum pe nepregătite iar ajustările pe care le-a făcut pe parcurs au fost insuficiente. Principala cauză pentru care Teheranul nu a reușit să sprijine cele două miliții pe care le controlează – Hamas și Hezbollah, este lipsa unui pod aerian, naval sau terestru – cel puțin a unuia dintre ele, prin care să trimită resurse care să le permită să lupte. Un rol fundamental în prevenirea realizării acestui cap de pod l-au jucat Forțele Navale și Aeriene ale SUA și Aviația israeliană, bineînțeles alături de serviciile de informații din cele două țări.

Încercarea Iranului de a distruge avioanele israeliene, în special pe cele F-35, în atacul cu rachete din 1 octombrie, a fost una logică dar, nereușita ei a demonstrat și mai mult limitările mari ale forțelor iraniene în a opera eficace departe de teritoriul lor național. Chiar presupunând că tirurile de rachete iraniene ar fi lovit masiv aerodromurile israeliene trecând de apărarea antirachetă israeliană, aeronavele israeliene au avut peste 20 de minute la dispoziție pentru a decola din momentul lansării rachetelor iraniene. Iar acest lucru s-a întâmplat, aviația israeliană era aproape toată în zbor în momentul în care rachetele iraniene au lovit.

În plus, prezența masivă a aeronavelor israeliene și americane de realimentare în aer asigură supraviețuirea suficient de mult timp a avioanelor de luptă israeliene pentru a se repara pistele deteriorate astfel încât acestea să aterizeze în siguranță. Reamintim că SUA au dezvoltat un ciment care se solidifică în scurt timp de la turnare, permițând reamenajarea rapidă a pistelor lovite de un atac cu rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel