Emiratele Arabe Unite înlocuiesc sistemele americane Hawk cu Barak israeliene, ca parte a acordului istoric cu Israelul

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sistem antiaerian israelian Barak 8. Foto: Morocco World News
Sistem antiaerian israelian Barak 8. Foto: Morocco World News

Emiratele Arabe Unite au implementat recent primul sistem de apărare antiaeriană israelian Barak, ca parte a unui contract care include alte sisteme de apărare israeliene.

Publicitate

Surse neprecizate din domeniul apărării, citate de site-ul Breaking Defense, au dezvăluit că emiratezii au nevoie de un număr mare de sisteme de apărare pentru a-și proteja unele dintre locațiile lor sensibile care au fost bombardate în mod repetat de rachetele lansate de rebelii Houthi din Yemen.

Potrivit surselor, se pare că Forțele de Apărare Antiaeriană din Emiratele Arabe Unite au început să retragă bateriile Hawk și să le înlocuiască cu baterii de fabricație israeliană Barak-8. Imaginile din satelit prezintă o locație cu două lansatoare Barak-8 și o unitate radar Elta EL-2084.

Rapoartele indică participarea sistemului Barak-8 în răspunsul la atacul din ianuarie 2022, care a fost exectutat de miliția Houthi în Emiratele Arabe Unite, înainte ca cele două părți să negocieze un posibil acord privind sistemul israelian.

În timpul vizitei președintelui israelian Isaac Herzog în Emiratele Arabe Unite din 30 ianuarie, forțele rebele Houthi din Yemen au tras o rachetă balistică asupra Dubai-ului.

Pe de altă parte, forțele armate americane au lansat rachete Patriot asupra rachetei, dar se pare că nu au lovit-o. La acea vreme, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, spunea că rachetele sol-aer ale Emiratelor Arabe Unite au fost cele care au lovit de fapt țintele. Rapoartele inițiale menționau că emiratezii rulau un sistem sud-coreean, dar acordul sud-coreean a fost semnat abia în ianuarie.

 

Emiratele Arabe Unite dețin sistemul rusesc de apărare aeriană cu rază medie de acțiune Pantsir-S1 dar au și sisteme Patriot și THAAD

 

Se crede că sistemul care a doborât racheta este de fabricație israeliană. Poate că preocuparea de securitate a determinat Israelul să-și trimită forțele pentru a-l proteja pe președintele Herzog în Dubai.

Sistemul de apărare antiaeriană Barak a fost proiectat și produs împreună cu India, pentru a fi un sistem naval, dar a fost modificat și modernizat pentru a funcționa cu forțele terestre.

Una dintre versiunile Barak-MX a fost achiziționată recent de Maroc.

Potrivit producătorului, Barak este un sistem de apărare cinetică conceput pentru a apăra împotriva unei game de amenințări aeriene, pe timp de zi și noapte, indiferent de condițiile meteo. Barak-MX poate fi utilizat cu câteva interceptoare diferite, cu o rază de acțiune de la 35 de kilometri la 150 de kilometri.

Wall Street Journal a relatat anterior că normalizarea relațiilor Israelului cu statele din Golf și cu Marocul a devenit o mare binecuvântare pentru industriile militare ale statului evreu, menționând că Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au achiziționat sisteme de apărare antiaeriană israeliene, iar o fabrică de drone israeliene a fost deschisă în Maroc.

Emiratele Arabe Unite și Israelul au semnat acorduri de cooperare în toate domeniile, de la stabilirea relațiilor diplomatice oficiale în cadrul unui tratat de pace cunoscut sub numele de Acordul Abraham, care a fost încheiat la 15 septembrie 2020 la Washington, cu medierea Statelor Unite.

Liderii din Israel și Emiratele Arabe Unite spun că încearcă să țină acordurile de securitate departe de lumina reflectoarelor publice pentru a nu antagoniza în mod deschis Iranul, care a amenințat că va ataca vecinii săi din Golf dacă lucrează îndeaproape cu statul evreu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel