SUA au, din 2016, o instalație fixă Aegis Ashore operațională la Deveselu, România, și lucrează la construirea unei a doua facilități similare la Redzikowo, Polonia. Aceasta din urmă ar fi trebuit să funcționeze până în august 2018, dar, probabil, va fi operaționalizată, cel mai devreme, în 2022.
Un sistem Aegis Ashore arată ca puntea superioară a unui crucișător, în esență o navă construită pe uscat, la bordul căreia se află radarele, sistemul de comandă-control și lansatoarele de rachete.
Antreprenorul din Polonia a întâmpinat unele probleme care au determinat stagnarea proiectului timp de câțiva ani, a declarat Jon Hill, fiind întârzieri semnificative la configurarea sistemelor auxiliare (pe aspecte privind încălzirea, alimentarea și răcirea), care deservesc sistemul de luptă și fac parte din contractul de construcție.
Sistemul Aegis Ashore de la Redzikowo este realizat în proporție de 95%, a declarat recent Hill pentru publicația Defense News, precizând totodată că managerul de programe al MDA se afla pe teren în Polonia, pentru a evalua situația.
Hill a declarat că agenția a învățat din experiența înființării a două instalații fixe.
Pentru viitoarele sisteme Aegis Ashore „trebuie să decidem, intenționăm o amplasare pe termen lung sau vom fi acolo doar pe termen scurt, urmând să o retragem dacă este nevoie”, a precizat șeful MDA.
Cu o opțiune mai mobilă „ești mai puțin îngrijorat în caz de cutremur, ești mai puțin îngrijorat de supraviețuirea la un atac [prin puls electromagnetic]”, a declarat Hill.
Decizia finală, a adăugat el, va influența complexitatea construcției.
„Aș fi un avocat pentru reducerea complexității și poate chiar să mă întorc la cerința de a fi transportabil”, a spus Hill, menționând, totodată, că Aegis Ashore este deja modular, prin modul său de construcție din SUA.
Șeful MDA a subliniat că modul în care Aegis Ashore este construit și desfășurat este o decizie la nivel de Pentagon, dar a spus că pot fi beneficii dacă sistemul este instalat distribuit, „adică senzorul este amplasat într-un anumit loc, sistemul de comandă și control în altă locație - posibil într-un buncăr - iar lansatorul în alt loc.
Un lucru pe care Hill nu vrea să-l repete este să lase „construcția să devină atât de complexă încât, antreprenorul, care a câștigat licitația de amenajare a locației de instalare, să nu dețină capacitatea de a face acest lucru”.
Ideea de a distribui (dezagrega) capabilitatea de apărare antirachetă nu este nouă. Analistul în acest tip de sisteme, Tom Karako, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a analizat timp de cinci ani această opțiune.
„Distribuirea elementelor, mobilitatea și alte mijloace de înșelare vor fi fundamentale pentru a adapta sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă la provocările high-end (de ultimă generație)” venite dinspre Rusia și China, a declarat Karako pentru Defense News.
Documentele americane de planificare a apărării (Missile Defense Review 2019 și National Defense Strategy 2018) solicită mai multe active militare distribuite, dar Karako observă că, încă nu s-a trecut la aplicarea acestui principiu.
Următorul Aegis Ashore va fi realizat, cel mai probabil, pe Insula Guam din Pacific și ar fi o bună oportunitate pentru testarea unei arhitecturi distribuite și mai mobile de apărare antirachetă, a precizat Karako.
MDA nu a lansat încă un plan pentru apărarea Guamului, dar Hill a declarat, în interviul pentru Defense News, că agenția a finalizat un raport destinat Congresului. Documentul trece, în prezent, printr-un proces de revizuire în cadrul Pentagonului și va face obiect de finanțare în 2023.
În urmă cu un an, fostul comandant al INDOPACOM, amiralul Phil Davidson, a lansat ideea construirii unei instalații Aegis Ashore în Guam până în 2026 și a reînnoit solicitarea în fața Congresului, la începutul acestui an.
Comentariul autorului: Scutul de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, România, cel mai probabil, va rămâne pe termen mediu, în actuala configurație, de sistem fix, în primul rând datorită eficacității și poziției strategice, dar și din cauza valorii mari a investiției făcută de SUA.
Potrivit amiralului Phil Davidson (martie 2021), un sistem Aegis Ashore, înlocuiește trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke, iar caracteristicile sale, mai bune decât ale sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), permit contracararea amenințării chineze în regiunea GUAM.
Pe termen lung, însă, amenințările vor evolua, iar amplasarea de capabilități militare strategice în facilități fixe va fi o vulnerabilitate.
Japonia a renunțat, anul trecut, la construcția a două sisteme fixe de tip Aegis Ashore, invocând costurile totale ridicate, de 4,2 miliarde de dolari pe o perioadă de 30 ani, la cât este estimată durata de viață a sistemului.
Săptămâna trecută, pe 19 august, Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) situat la Deveselu, România, a sărbătorit cea de-a cincea aniversare a trecerii sale sub controlul NATO, ca o contribuție a SUA la capabilitatea Alianței.
„Aegis Ashore reprezintă o capabilitate permanentă și durabilă care depășește limitele geografice și domeniile terestre, maritime, aeriene și spațiale”, a declarat căpitanul Jonathan Lipps, fost comandant al AAMDS România.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News