Publicitate
Compania Elbit, din Israel, propune armatei o dronă numită Hermes 450. Compania are mai multe fabrici în România, iar multe din piesele acestei drone se fabrică chiar în Bacău. Compania israeliană vrea să mute întreaga producţie în ţară şi să implice şi alte companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova dacă MApN ar alege un astfel de contract, potrivit Bacău.net.
„Israel și România sunt două state prietene foarte apropiate. Am luat o decizie strategică de a aproba transferul de tehnologie și know-how-ul din Israel în România. La anul sperăm că drona Hermes 450 să fie a dumneavoastră”, a spus Hagi Topolanski, vicepreședinte Elbit Systems.
„E drona cea mai dovedită (n.r. combat-proven) din lume. Are mai bine de 20 de ani de existență, e coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Israeliene. E Regele aerului”, a descris Topolanski drona Hermes 450, care în prezent se află în dotarea a 14 state din lume, printre care și Statele Unite ale Americii prin Department of Defense.
La Măgurele, la compania Simultec, unde a fost expusă drona şi prezentată şi oficialilor, ar putea fi produse şi simulatoarele pentru dronele româneşti, conform Hotnews.ro.
Compania israeliană Elbit a adus în România drona tactică de clasa a II-a Hermes 450 pe care o propune Armatei Romane
MApN are în plan o achiziţie de circa 277 de milioane de dolari pentru 7 sisteme tactic-operative de drone, plus un pachet de suport logistic iniţial.
Noi reguli pentru folosirea dronelor, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cum pot fi folosite dronele mici, pentru hobby
Specificaţii tehnice Hermes 450
Greutate: 550 kg
Lungime: 6,1 m
Anvergura: 10,5 m
Încărcătură maximă: 180 kg
Autonomie: 17 ore
Raza de acţiune: 200 km
Viteza maximă: 176 km/h
Viteza de croazieră: 130 km/h
Plafon: 5.500 metri
Motor: UAV Engines Limited R802/902 (W) Wankel engine - 39 kW (52 hp)
Trei oferte de drone pentru România: Hermes 450, Watchkeeper X și Heron
Așa cum a scris publicația noastră, citând surse proprii acum câteva săptămâni, MApN are pe masă trei oferte, nu două. Iar două vin din aceeași țară. Este vorba de israelienii de la Elbit care oferă Hermes 450, francezii de la Thales care oferă Watchkeeper X și din nou israelienii de la IAI (Israel Aerospace Industries) care ne oferă drone Heron.
Așadar, România are până în prezent trei oferte: Hermes 450, Watchkeeper X și Heron.
Nu există nicio ofertă din partea părții americane, întrucât România optează pentru drone MALE - drone care zboară până la 9.000 m altitudine cu autonomie de până la 200 km -, iar americanii dezvoltă sisteme HALE (peste 9.000 de m altitudine cu autonomie neidentificată).
În ceea ce privește Hermes 450, dezvoltat de Elbit, știm că UAV-ul poate atinge o viteză de 180 de kilometri pe oră și o altitudine de 5.500 m.
Hermes 450 a fost prima dronă de acest tip dezvoltată pentru transporta greutate externă. Hermes 450 sunt utilizate de mai multe armate ale lumii, fiind combat proven în Irak sau Afganistan.
În ceea ce privește cooperarea industrială, relația dintre Elbit Systems și România e complexă, compania activând în prezent în mai multe puncte din țara noastră. Elbit produce componente pentru vehiculele aeriene fără pilot la o facilitate din Bacău și recent, la Măgurele, și-a reiterat intenția de a deschide o fabrică de asamblare a dronelor în România.
Francezii de la Thales ne oferă Watchkeeper X. Interesant e că Watchkeeper X are la bază UAV-ul Hermes 450, fiind dezvoltat conform cerințelor britanicilor de un joint-venture între Thales și Elbit.
Watchkeeper X acoperă o rază de 100 de km, cu o autonomie de zbor de 16 ore și o viteză de aproximativ 200 km/h. Este și ea combat proven în Irak și Afganistan, fiind folosită și în operațiuni aeriene în Mali.
În ceea ce privește cooperarea industrială, cei de la Thales au declarat într-un interviu acordat celor de la HotNews că dacă MApN va alege Watchkeeper X, dronele vor fi asamblate și personalizate în România, iar mai multe componente vor fi produse local, în cadrul mai multor firme din industria de apărare din țară. Se pare că, potrivit sursei citate, vor fi implicate companii românești precum Romaero, IAR sau Aerostar.
Dronele Heron, oferta celor de la IAI, Heron a fost introdusă în 2005, a fost utilizată intens în operațiunile din 2008-2009 din Gaza fiind capabilă să zboare la o altitudine de aproximativ 10.000 m, dezvoltând o viteză de aproximativ 200 km/h.
Potrivit companiei, drone Heron sunt operate, printre altele, și de armatele Turciei, Indiei, Germaniei, SUA, Greciei sau a statului Singapore. În 2009 Australia a închiriat două drone Heron pentru a opera UAV-urile în Afganistan. Nu sunt cunoscute detalii cu privire la cooperarea industrială.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News