"Ei știu unde să lovească". Experții în studii de securitate analizează de ce Rusia şi-a intensificat atacurile asupra sistemului energetic ucrainean

S.I. Catalin |
Data publicării:

Atacurile efectuate de Rusia asupra infrastructurii ucrainene sunt foarte precise, ceea ce indică faptul că trupele rusești au ajutor în identificarea țintelor, sunt de părere mai mulţi experții în studii de securitate. Voice of America (VOA) a adunat analize acestor experților cu privire la motivul pentru care Ucraina se confruntă acum cu cel mai mare val de atacuri asupra sectorului său energetic, mai mult decât în timpul iernii, și care ar trebui să fie răspunsul Occidentului la aceste atacuri.

Rusia lovește de câteva săptămâni în unitățile de producție de energie ale Ucrainei. Pagubele provocate de atacurile din martie nu au fost încă evaluate în totalitate, dar sunt de ordinul miliardelor, potrivit Ministerului Energiei din Ucraina. De vinerea trecută, bombardamentele rusești au lăsat aproximativ 200.000 de utilizatori fără energie electrică în regiunile Harkov și Zaporojie, iar zeci de mii de persoane au rămas fără electricitate în Odesa, au declarat autoritățile locale la 26 martie.

Atacurile au avariat instalațiile de producție a energiei electrice, a căror reparare va necesita timp și bani. Furnizorii spun că va dura luni de zile pentru a repara infrastructura energetică și ani de zile pentru a reface hidrocentrala DniproGes.

Rușii au știut unde să lovească pentru a provoca cele mai multe pagube, spune analistul britanic Aura Sabadus. Ea sugerează că armata rusă apelează la serviciile unor ingineri în domeniul energiei din Rusia, care cunosc sistemul energetic al Ucrainei încă din perioada sovietică.

"Este extraordinar că știu exact unde să lovească", spune Sabadus despre atacurile rusești, efectuate in 22 martie, asupra facilităților energetice ucrainene.  Acest lucru înseamnă că lucrează cu ingineri în domeniul energiei de partea lor, care cunosc exact sistemul ucrainean și care, probabil, îi ajută pe militari să lovească în infrastructura cheie din Ucraina.

Expertul amintește că sistemul a fost construit în perioada sovietică, iar inginerii rusi din domeniul energiei cunosc bine rețeaua de distribuție ucraineană și sistemul energetic în general.

La fel cum "ucrainenii înșiși cunosc probabil sistemul rusesc", adaugă ea.

Deși mulți au prezis atacuri majore asupra sectorului energetic în timpul iernii, cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a avut loc în primăvară, când sezonul în care se apelează la sistemul de termificare este aproape încheiat. Benjamin Schmitt, cercetător la Universitatea din Pennsylvania și la Harvard, crede că Rusia și-a intensificat atacurile acum pentru că încearcă să profite de întârzierea ajutorului american.

,,De ce au decis să atace acum? În parte pentru că vor să profite de un moment în care Statele Unite, în special, au eșuat în mod iresponsabil să aprobe finanțarea militară pentru Ucraina. Acest lucru forțează Ucraina să folosească din ce în ce mai mult echipament de apărare aeriană, acum că SUA nu reaprovizionează artileria și echipamentul esențial de apărare aeriană", a declarat Schmitt pentru Serviciul ucrainean al Vocea Americii.

Congresul SUA nu a aprobat încă cererea președintelui american Joe Biden de a acorda mult așteptatul acord asistență pentru Ucraina. Camera Reprezentanților ar putea reveni la examinarea proiectului de lege după vacanța de Paște, pe 9 aprilie.

Schmitt face apel la legislatorii americani să "aprobe imediat un proiect de lege de finanțare suplimentară pentru a reaproviziona în mod semnificativ arsenalul ucrainean și pentru a schimba calculele lui Putin în ceea ce priveşte continuarea bombardamentelor".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel