Egiptul va domina noua misiune africană de sprijin și stabilizare din Somalia 

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sistem egiptean de apărare aeriană, prezentat militarilor ruși în timpul exercițiului militar "Săgeata Prieteniei-2019". Sursa foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă.
Sistem egiptean de apărare aeriană, prezentat militarilor ruși în timpul exercițiului militar "Săgeata Prieteniei-2019". Sursa foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă.

Partenerii internaționali și țările contributoare cu trupe la misiunea de menținere a păcii a Uniunii Africane în Somalia sunt neliniștiți de influența tot mai mare a Egiptului, noul aliat al Somaliei a cărui armată urmează să fie desfășurată ca parte a noilor aranjamente de securitate ale națiunii din Cornul Africii.

Este de așteptat ca Egiptul să desfășoare trupe ca parte a noi misiuni africane de menținere a păcii, la începutul anului viitor, după încheierea mandatului actualei Misiunii de Tranziție a Uniunii Africane în Somalia, ATMIS.

În luna august, Consiliul de Pace și Securitate al Uniunii Africane (UA) a aprobat o propunere de a forma Misiunea de Sprijin și Stabilizare a UA în Somalia (AUSSOM). Acesta va prelua responsabilitatea de la Misiunea de Tranziție a UA în Somalia (ATMIS), care a înlocuit prima misiune din această țară (AMISOM) în aprilie 2022.

Noua desfășurare necesită încă aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care în cele din urmă autorizează misiunile de pace bazate pe Capitolul VIII al Cartei ONU. Rezoluția consiliului 2748 (2024) a indicat posibilitatea noii misiuni, în așteptarea unui raport privind proiectarea acesteia până la 15 noiembrie 2024.

Experți în securitate, citați de site-ul kenyan The East African, au declarat că escaladarea tensiunilor din Cornul Africii - cu Egiptul înarmând Somalia și excluderea Etiopiei de către aceasta din urmă din aranjamentele de securitate stabilite pentru a înlocui ATMIS - a stârnit neliniște în rândul țărilor contributoare africane.

 

Egiptul valorifică oportunitatea apărută pe “piața de securitate” somaleză 

 

Țările contributoare se tem că includerea forțelor egiptene în AUSSOM în detrimentul celor etiopiene, care au participat la misiuni de menținere a păcii în Somalia din 2014, este o victorie strategică a Egiptului, care se află în conflict cu Addis Abeba din cauza barajului de pe Nil. Acest lucru ar putea duce la escaladarea tensiunilor în Cornul Africii. A existat, de asemenea, o respingere din partea unor țări actuale contributoare la AMISOM/ATMIS, care susțin că intrarea armatei egiptene ar perturba structura misiunii.

Uganda, Kenya, Burundi, Etiopia și Djibouti au fost pilonul principal al forței de menținere a păcii a Uniunii Africane în Somalia, alăturându-se în diferite etape ale misiunii.

"Din punct de vedere structural, următoarea misiune nu va diferi de aranjamentele anterioare", a declarat Henry Okello Oryem, ministrul de stat al Afacerilor Internaționale din Uganda. "Poate fi diferit din punct de vedere operațional, dar nu din punct de vedere structural".

Uganda este principalul partener de securitate al Somaliei, fiind prima țară care a desfășurat trupe pe teren în martie 2007, trupele burundeze sosind în decembrie, în timp ce Djibouti, Kenya și Etiopia au fost integrate oficial în forța de menținere a păcii în 2011, 2012 și, respectiv, 2014, pe măsură ce misiunea s-a extins.

Ministrul ugandez a adăugat: "Țările care contribuie cu trupe se întreabă de ce Egiptul vrea să se alăture acum și unde a fost în tot acest timp. Ar fi trebuit să vină mult mai devreme".

La rândul său, Egiptul susține că dorește să aibă un rol major în aranjamentele de securitate din Somalia timp de cel puțin cinci ani și încearcă să desfășoare aproximativ 10.000 de soldați, dintre care o jumătate va servi în structura AMISOM, în timp ce cealaltă jumătate va asigura o misiune independentă de securitate în baza unui acord bilateral semnat în august de președintele somalez Hassan Sheikh Mohamud la Cairo.

Cu cei 5.000 de soldați alocați pentru AUSSOM, Egiptul va deține aproape jumătate din forța misiunii de 11.146 de militari, 85 de civili și 680 de ofițeri de poliție. Nou misiune AUSSOM va fi semnificativ mai mică decât anterioarele AMISOM (aproximativ 22 000) și ATMIS (19 626).

Așadar, cu cifrele propuse, Egiptul va domina AUSSOM, o misiune care va acorda prioritate creșterii capacității operaționale a Armatei Naționale Somaleze și va opera cu un nou mandat de protecție a populației civile împotriva extremismului violent al mișcării Al-Shabaab.

Luna trecută, Institutul pentru Studii Globale a raportat că primii ofițeri ai misiunii independente egiptene au sosit în Somalia pe 27 august la bordul a două avioane de transport C-130 ale Forțelor Aeriene Egiptene, descărcând personal, echipamente și bunuri programate pentru a fi desfășurate în regiunile Hiran, Hirshabelle și Galmudug. Institutul consideră că acest lucru va transforma Egiptul în principalul partener militar al Somaliei care riscă să denatureze natura sprijinului militar pentru stabilitatea țării și lupta împotriva grupării teroriste Al-Shabaab.

Insitutul conchide că mișcarea Egiptului va alimenta o nouă criză potențial periculoasă cu Etiopia, care și-a exprimat deja îngrijorarea și a denunțat sosirea armatei egiptene ca o încercare de a exploata Somalia pentru a destabiliza regiunea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel