Egiptul ne-a lăsat mult în urmă. După ce și-au construit corvetele, egiptenii își înarmează navele cu sisteme VL MICA NG

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Corveta Gowind 2500 ENS El Fateh, prima construită de Egipt. Sursă foto: Naval Group
Corveta Gowind 2500 ENS El Fateh, prima construită de Egipt. Sursă foto: Naval Group

MBDA a primit un contract din partea Egiptului pentru livrarea sistemului de apărare VL MICA NG (New Generation) care va echipa corvetele Forțelor Navale.

Lansat oficial în octombrie 2020, sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea rachetei MICA NG în sistemul actual VL MICA.

Sistemul VL MICA NG oferă capabilități îmbunătățite pentru a gestiona ținte atipice (UAV-uri, aeronave de mici dimensiuni), precum și posibile amenințări viitoare cu semnături în infraroșu și radiofrecvențe din ce în ce mai greu de detectat, potrivit unui comunicat al companiei, emis către DefenseRomania. În plus, VL MICA NG va putea intercepta ținte convenționale (aeronave, elicoptere, rachete de croazieră și rachete anti-navă) la distanțe mai mari.

Potrivit sursei citate, Eric Béranger, CEO MBDA, a declarat: „Acest acord demonstrează încrederea pe care Egiptul o are în familia VL MICA, folosită deja de 15 armate din întreaga lume pentru protecția forțelor lor navale și terestre”.

 

Egiptul a lăsat România mult în urmă: Au construit patru corvete Gowind 2500 pe care deja le-au și înarmat

 

Cele patru corvete din clasa Gowind, achiziționate recent de Marina egipteană de la Naval Group, sunt echipate deja cu sisteme din familia VL MICA. 

De precizat că aceste corvete mai sunt înarmate și cu rachete Exocet MM40 Block 3, produse tot de MBDA, în timp ce un alt contract a fost semnat cu Naval Group pentru torpile.

Ceea ce e interesant e că Egiptul, asemenea României, a decis înzestrarea cu corvete Gowind 2500, fabricate de către cei de la Naval Group. Dacă noi nu am semnat încă contractul în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, egiptenii l-au semnat în 2014. Și, de atunci, calendarul a fost respectat iar corvetele sunt construite iar acum și înarmate. 

Egiptenii au așadar patru corvete noi - numărul navelor coincide cu programul României - din care trei au fost construite la Șantierul Naval din Alexandria, cu transfer tehnologic din partea gigantului francez. 

În România, în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, încă din data de 2 iulie 2019, compania Naval Group a fost desemnată câștigătoarea licitației. Dar nici la mai bine de un an și jumătate, din cauza tergiversărilor în instanță, contractul nu a fost încă semnat.

Potrivit Guvernului, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor” iar „valoarea de compensare anticipată a Programul de înzestrare esențial Corvetă multifuncțională este de 1.28 miliarde de euro”.

Contractul prevede și modernizarea fregatelor  T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Analizând programul de guvernare al decidenților de la Palatul Victoria, ne așteptăm ca în cursul acestui an să fie semnat și contractul pentru „Corveta multifuncțională”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel