Șeful NATO respinge apelul lui Emmanuel Macron de a pune Franța în centrul strategiei europene de apărare

Eduard Pascu |
Data publicării:
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins apelul președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru a pune descurajarea nucleară a Franței în centrul strategiei europene de apărare, afirmând că Statele Unite și Marea Britanie oferă deja o umbrelă de securitate eficientă, transmite Radio Europa Liberă.

"Trebuie să ne amintim că avem astăzi un descurajator nuclear european - 28 de aliați furnizează asta în fiecare zi și nu este doar o promisiune, ci este ceva care a fost acolo de zeci de ani", a spus Stoltenberg reporterilor la Conferința de Securitate din München. „Este încercat și testat, îl exercităm și este instituționalizat. Este garanția de securitate finală pentru Europa”, a declarat Stoltenberg, care a numit și Franța un „aliat foarte apreciat” ale cărui capacități nucleare au contribuit la securitatea generală a NATO.

Macron a făcut eforturi pentru o revizuire a problemelor de securitate și apărare ale Uniunii Europene ca răspuns la Brexit. În urma Brexit-ului, Franța este singura națiune a UE cu un arsenal nuclear, iar Macron a făcut presiuni pentru „autonomia strategică” europeană - capacitatea de a apăra continentul fără a se baza pe Washington, deși și-a declarat angajamentul față de NATO.

Într-un discurs de săptămâna trecută, Macron a cerut un dialog între țările UE cu privire la rolul pe care îl poate juca arsenalul nuclear francez, în timp ce a solicitat o „majorare” a cheltuielilor europene pentru apărare. Franța este membru NATO, dar nu pune la dispoziția alianței armele sale atomice. S-a mândrit mult timp cu descurajarea sa nucleară independentă, mai arată sursa citată.

Germania a preferat Statele Unite ca umbrălă de protecție nucleară în detrimentul Franței. "Problema nu este ca europenii să știe dacă trebuie să se apere cu sau fără Washington", a spus Macron în discursul său din 7 februarie. "Dar securitatea noastră derivă, de asemenea, inevitabil, dintr-o capacitate mai mare a europenilor de a acționa în mod autonom."

"Pentru a construi Europa de mâine, acestea nu pot fi sub control american. Infrastructura, porturile și aeroporturile noastre nu pot fi controlate de capitalul chinez, nici rețelele noastre digitale nu pot fi sub presiune rusă", a spus el.

La evenimentul de la Munchen, Macron a reiterat aceste sentimente, spunând: „Avem nevoie de o strategie europeană care să ne reînnoiască și să ne transforme într-o putere politică strategică”.

Vezi și: Franța a anunțat că a redus arsenalul nuclear la sub 300 de focoase

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel