Efort strategic de consolidare a flancului estic al NATO: SUA transferă în Polonia peste 200 de blindate grele

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri M1 Abrams la centrul de depozitare APS-2 din Polonia, pe 27 iunie 2024, în Powidz, Polonia. Sursa Foto: U.S. Army.
Tancuri M1 Abrams la centrul de depozitare APS-2 din Polonia, pe 27 iunie 2024, în Powidz, Polonia. Sursa Foto: U.S. Army.

Biroul de presă al U.S. Army a anunţat încă de săptămâna trecută că peste 200 de blindate grele, printre care se numără tancuri Abrams, vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) M2A4 şi obuziere autopropulsate M109A7, împreună poduri de asalt și alte mașini blindate, urmează să fie realocate de la Mannheim, Germania, la Powidz, Polonia.  Această mutare este un efort strategic de consolidare a flancului estic al NATO.

Primele tancuri și vehicule ale armatei care ar putea furniza într-o zi o întreagă brigadă blindată ca un bastion împotriva agresiunii ruse de-a lungul flancului estic al NATO au ajuns la o nouă instalație de depozitare din Polonia.

Paisprezece tancuri de luptă M1 Abrams și un vehicul blindat de recuperare M88 au ajuns joia trecută pe calea ferată la situl de lucru Army Prepositioned Stocks-2 din Powidz, a declarat în urmă cu o săptămână purtătorul de cuvânt al U.S. Army, Terry Welch, potrivit publicaţiei americane Stripes.com.

Tancuri M1 Abrams ce urmează să fie transportate la centrul de depozitare APS-2 din Polonia, pe 27 iunie 2024, în Powidz, Polonia. Sursa Foto: U.S. Army.

Situl, situat la aproximativ 250 de mile vest de granița cu Ucraina, va găzdui în curând până la 85 de tancuri de luptă, 190 de vehicule blindate de luptă, inclusiv M2 Bradley, și 35 de piese de artilerie, cum ar fi obuzierul autopropulsat M109 Paladin și muniții.

Facilitatea de stocare a achipamentelor militare din Powidz face parte din sistemul logistic al armatei SUA din Europa, cunoscut sub numele de APS-2 [Army Prepositioned Stock 2]. Acest transfer de echipamente va fi executat de Brigada 405 de Sprijin în Teren. Până când echipele poloneză și americană au finalizat construcția instalației de depozitare din Powidz, echipamentul a fost depozitat în Germania. 

Facilitatea, întreținută de Brigada 405 de Sprijin în Teren a Armatei SUA, este cel mai important proiect de infrastructură individuală al NATO din ultimele trei decenii, se arată într-un comunicat de presă. Aceasta va fi pe deplin operațională în cursul anului viitor.

,,Această facilitate are un impact uriaș asupra NATO. Locația strategică ne permite să avem mai multe căi de acces și rute de plecare și îmbarcare", a declarat comandantul brigăzii, col. Ernest Lane II.

Armata operează centre de depozitare a echipamentelor militare în șapte regiuni din întreaga lume, dintre care șase în Europa.

 

Această mutare este un efort strategic de consolidare a flancului estic al NATO

 

Poziționate în apropierea unui aeroport, aceste depozite asigură ca personalul unei brigăzi blindate poate fi transportat rapid, echipat cu echipamentul militar necesar și aprovizionat cu muniție, piese de schimb, combustibil și alte elemente esențiale. Prin urmare, aceștia se pot deplasa direct către zonele lor de desfășurare.

Această tranziție a fost planificată de ani de zile. Anterior, Statele Unite au transportat echipamente la Mannheim datorită depozitelor sale adecvate. Acum, odată cu construirea în cele din urmă a bazelor de echipamente din Powidz - contractele au fost semnate în 2019  - elemente de tehnică militară au început să fie transferate în Polonia. 

Armata SUA are disponibile șapte depozite de tip APS. Acestea includ APS-1, situat pe teritoriul Statelor Unite; APS-2 în Europa; APS-3 pe insula Diego Garcia și la bordul navelor din regiunea Pacificului; APS-4 în Japonia și Republica Coreea; APS-5 în Kuweit și Qatar; APS-6 în Charleston, Kansas, Guantanamo Bay, Cuba și insula Diego Garcia; și APS-7 în Italia.

Baza Aeriană 33, situată în apropiere de Powidz, este un centru crucial pentru Forțele Aeriene Poloneze. Această bază funcționează în cadrul structurii Forțelor Aeriene Poloneze și face parte din cele trei aripi ale Comandamentului de Transport Aerian Powidz. 

Din vara anului 2019, baza a servit și ca depozit pentru vehiculele de luptă ale armatei Statelor Unite staționate în Polonia. Construcția acestui depozit a început mai târziu decât era planificat, finanțarea provenind din ,,Programul de Investiții în Securitate al NATO''. Inițial, costurile au fost estimate la aproximativ 210 milioane de dolari, Statele Unite acoperind aproximativ 20-25 % din cheltuielile totale. 

Experții și ofițerii militari consideră că flancul estic al NATO este vulnerabil. În timp ce echipamente militare grele suplimentare ar putea consolida apărarea împotriva agresiunii ruse, problema critică este lipsa sistemelor antiaeriene. Potrivit unui raport Financial Times, calculele interne ale NATO arată că Alianța dispune în prezent de "mai puțin de 5 %" din capacitatea de apărare aeriană necesară pentru a proteja flancul estic în cazul unui "atac la scară largă".

,,Capacitățile de apărare antiaeriană și antirachetă sunt o parte esențială a planului de apărare al Europei de Est. Iar în acest moment nu avem așa ceva", a dezvăluit un diplomat NATO de rang înalt. Un alt oficial NATO, citat de Financial Times, a adăugat: "[Apărarea aeriană] este una dintre cele mai mari găuri pe care le avem. Nu putem nega acest lucru".

Cele mai recente strategii de apărare ale NATO includ măsuri de "creștere semnificativă" a cantității și pregătirii sistemelor de apărare aeriană și antirachetă. Transferul de echipamente existente către Ucraina a "epuizat" stocurile Europei, subliniind și mai mult urgența abordării acestei deficiențe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel