Care e eficiența sistemului israelian de apărare aeriană. Iron Dome este cel mai cunoscut, dar sarcina complicată au avut-o celelalte două dispozitive antiaeriene

Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii
Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii

Israelul deține un sistem formidabil de apărare aeriană, a cărui eficiență s-a văzut încă o dată pe 1 octombrie, atunci când Iranul a tras în jur de 180 de rachete, conform Israelului (200, conform Teheranului), dintre care un număr mare de rachete a fost interceptat, potrivit armatei israeliene.

Se crede că, în cursul serii de marți, Israelul și-a folosit toate sistemele de apărare antirachetă pentru a contracara ultimul atac al Iranului.

"Domul de fier" (Iron Dome) , deşi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă folosite de Israel pentru a se proteja.

Iron Dome este, de fapt, primul nivel de protecţie, menit să contracareze atacuri ale proiectilelor sau rachetelor cu rază mai scurtă de acţiune. Iron Dome este completat de alte două dispozitive, sistemele "Praştia lui David" (David's Sling) şi "Săgeata" (Arrow) sunt special concepute pentru a intercepta rachete balistice.

Cele două sisteme acționează împotriva rachetelor balistice cu rază medie (David's Sling) și a amenințărilor cu rază lungă de acțiune ( Arrow 2 şi 3) atunci când acestea se află oriunde la o distanță de până la 2.400 km.

Folosind tehnologii israeliene şi americane, aceste sisteme beneficiază de un sprijin financiar american în valoare de miliarde de dolari.

 

Iron Dome

Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării

Iron Dome a devenit cel mai testat sistem de apărare aeriană din lume, din cauza numărului de rachete lansate în ultimii ani în Israel de Hamas și alte grupuri militante din Gaza și de Hezbollah din Liban.

De la punerea sa în funcţiune în 2011, Iron Dome a interceptat mii de rachete trase de mişcările islamiste Hezbollah şi Hamas, cu o rată de succes de aproximativ 90%.

Conceput pentru a doborî rachete sau rachete cu o rază de acţiune de până la 70 km, Domul a fost activat în timpul celor două atacuri iraniene din 13 aprilie şi 1 octombrie

Bazându-se pe consecinţele războiului din Liban din 2006, armata israeliană a desfăşurat o primă baterie în martie 2011 în zona Beersheba, la 40 km de Gaza, urmată de alte 9 sisteme, toate mobile şi răspândite pe teritoriul israelian, potrivit unui raport al Senatului SUA din martie 2023.

O baterie este formată din trei-patru lansatoare, fiecare conţinând până la 20 de rachete interceptoare. Rachetele sale „Tamir” costă aproximativ 50.000 de dolari fiecare.

Iron Dome detectează și urmărește rachetele care intră cu ajutorul radarului și calculează care dintre ele ar putea cădea în zonele populate. Apoi trage rachete asupra acestor rachete, în timp ce celelalte sunt lăsate să cadă

"Domul de fier" a fost iniţial proiectat şi fabricat de Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries - cu sprijin american. Ulterior, a fost semnat un acord de coproducţie cu SUA în martie 2014, care a avut ca rezultat, în 2020, crearea unei asocieri în comun între compania israeliană Rafael, la originea proiectului, şi grupul american Raytheon (acum RTX), arată Agerpres.

De asemenea, SUA au achiziţionat mai multe baterii pentru "Domul de fier" în 2019.

 

David's Sling

David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel.  

Sistemul "Praştia lui David" (David's Sling) vizează rachete cu rază lungă de acţiune şi rachete de croazieră cu o rază de acţiune de la 40 la 300 km.

Fiecare lansator poate transporta până la 12 rachete, care distrug racheta inamică prin tehnologia hit-to-kill (interceptorul lovește direct ținta și o distruge prin forța cinetică).

Două baterii de tip "Praştia lui David" ar fi suficiente pentru a acoperi întregul teritoriu israelian.

Operaţional din aprilie 2017, acest sistem antiaerian este produs de companiile Rafael şi Raytheon. Finlanda a anunţat în noiembrie achiziţionarea unui sistem "Praştia lui David" pentru 317 milioane de euro.

Atât Sling-ul lui David, cât și Iron Dome sunt proiectate și pentru a intercepta avioane, drone și rachete de croazieră.

 

Arrow 2 şi 3

Hetz („Arrow - 3”)

Perfecţionând o tehnologie ce datează de la sfârşitul anilor 1980, rezultată din Iniţiativa americană de apărare strategică (cunoscută sub numele de "Războiul stelelor") dorită de Ronald Reagan, sistemele Arrow 2 şi 3 au fost dezvoltate în comun de companiile americane Boeing şi Israeli Israel Aerospace Industries (IAI).

Israelul a testat cu succes în august 2020 sistemul de interceptare a rachetelor balistice Arrow 2, care poate intercepta o rachetă la 500 km distanţă și ajunge  la aproximativ 50 km deasupra Pământului.

Arrow 3 merge şi mai departe. Cu o rază de acţiune estimată de 2.400 km, îşi propune să contracareze rachetele balistice ce operează dincolo de atmosferă (adică la peste 100 km altitudine). Israelul l-a testat cu succes în ianuarie 2022.

Rachete ale sistemelor Arrow 2 şi 3 au fost lansate "cu succes" marţi seara pentru a contracara atacul aerian iranian, potrivit IAI.

În septembrie 2023, Germania a anunţat achiziţionarea sistemului Arrow-3, un contract în valoare estimată la 3,5 miliarde de dolari, ca parte a proiectului său European Air Shield (ESSI).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel