Putin cere Consiliului de Securitate o poziție finală după retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rusia trebuie să stabilească poziția finală privind retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis, a declarat președintele Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni online a Consiliului de Securitate al Rusiei.

"Trebuie clar să stabilim poziția finală cu privire la retragerea Statelor Unite din Tratatul Cerul Deschis. De asemenea, tratatul START va expira curând, dar nu există nicio discuție serioasă pe această temă, ceea ce este important nu doar pentru noi, dar și pentru întreaga lume. Trebuie să discutăm acest lucru", a spus Putin, adresându-se membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei, transmite TASS.

La ședință au participat: premierul Mikhail Mishustin, Valentina Matviyenko, președintele Consiliul Federației, președintele Dumei de Stat Vyacheslav Volodin, șeful adjunct al Consiliului de Securitate Dmitry Medvedev, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, șeful Biroului Prezidențial Anton Vaino, ministrul de externe Sergey Lavrov, ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev, ministrul Apărării Sergei Shoigu și directorul Serviciului de Informații Externe Serghei Naryshkin.

 

Tratatul cer deschis

 

Președintele american Donald Trump a anunțat pe 21 mai că Washingtonul intenționează să se retragă din Tratatul Cer Deschis, care permite statelor membre să efectueze zboruri de supraveghere pe teritoriile celuilalt stat pentru a verifica dacă se respectă acordurile de control al armelor. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a precizat că retragerea SUA din Tratat va avea efect după șase luni. Autoritățile americane au reclamat presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia pentru a-și justifica decizia. Moscova a respins în repetate rânduri acuzele SUA.

 

Un nou inceput


Tratatul START, care a intrat în vigoare în 2011, limitează Rusia și SUA la nu mai mult de 700 de rachete (balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de submarine și bombardiere strategice) și nu mai mult de 1.550 de focoase dislocate și 800 nedislocate. Tratatul rămâne în vigoare timp de zece ani (până în 2021), cu excepția cazului în care este semnat un nou document pentru a-l înlocui. Documentul poate fi prelungit pentru cel mult cinci ani (adică până în 2026) prin acordul reciproc al părților. SUA vor introducerea în acest tratat și a Chinei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel