Economia Federației Ruse s-a dovedit a fi mult mai rezistentă la sancțiuni decât credea Occidentul

Smerch produs la cea mai veche fabrică din Urali, Motovilikha / Motovilikhinskiye Zavody
Smerch produs la cea mai veche fabrică din Urali, Motovilikha / Motovilikhinskiye Zavody

Rubla a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii un an și jumătate, ajungând la 102 ruble pentru un dolar. Cu toate astea economia Rusiei s-a dovedit a fi destul de stabilă, în ciuda sancțiunilor severe, care i-au oferit posibilitatea de a finanța mașina de război.

Potrivit The New York Times, noile cifre ale bugetului arată clar că economia Federației Ruse este din ce în ce mai structurată în jurul războiului din Ucraina. Aproape o treime din cheltuielile țării anul viitor – aproximativ 109 miliarde de dolari – vor fi direcționate către „apărarea națională”.

De asemenea, 6% din producția totală a țării merge către mașina militară rusă, ceea ce este de peste două ori mai mult decât înainte de invazia Ucrainei.

 

Economia rusă, mai rezistentă decât se credea. Cine a ajutat-o

 

Potrivit articolului, economia rusă s-a dovedit a fi mult mai rezistentă la sancțiuni decât au presupus multe guverne occidentale. 

Producția totală, pe care banca centrală a Rusiei o estimează că ar putea crește cu până la 2,5% în acest an, ar putea depăși pe cea a Uniunii Europene și, eventual, chiar a Statelor Unite.

Totuși, Laura Solanko, consilier principal la Institutul pentru Economie de Tranziție al Băncii Finlandei, remarcă faptul că producția de război ajută rata de creștere a unei țări, dar nu are cum să ducă la creșterea nivelului de trai: „Când o țară este în război, PIB-ul este un indicator destul de slab al bunăstării”.

Statele Unite, Uniunea Europeană și aliații Ucrainei au încercat din greu să rănească Rusia cu sancțiuni masive, dar Rusia a găsit noi cumpărători pentru petrolul său, care a fost vândut la prețuri semnificativ reduse. Rusia a învățat să evite plafonul de 60 de dolari pe baril al prețului petrolului impus de țările G7, deoarece prețul petrolului la nivel mondial a început să crească din nou.

Comerțul cu China a crescut cu 32%, în primele opt luni ale acestui an. Comerțul cu India s-a triplat în prima jumătate a anului, în timp ce exporturile din Turcia au crescut cu aproape 89% în aceeași perioadă.

Războiul consumă și alte părți ale bugetului rus, în afară de cheltuielile militare directe. Alte 9,2% din buget sunt planificate pentru „securitate națională”, inclusiv pentru aplicarea legii. Sunt bani pentru soldații răniți și familiile celor uciși în lupte, precum și pentru „integrarea unor noi regiuni” (adică teritoriul ocupat al Ucrainei).

Rusia a încheiat anul 2022 cu un deficit bugetar de 3,3 trilioane de ruble, ceea ce reprezintă aproximativ 2,3% din PIB. 

În februarie 2023, Rusia a majorat retroactiv impozitul pe afaceri. Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal Federal au cerut întreprinderilor să plătească „retroactiv” impozit pe venit suplimentar pentru 2022 din diferența pozitivă de curs valutar.

În iulie 2023,  UE a extins sancțiunile împotriva Rusiei . Măsurile restrictive au fost prelungite până la 31 ianuarie 2024.

În august 2023,  UE a raportat modul în care sancțiunile afectează economia rusă . Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, susține că, timp de un an, sancțiunile au limitat oportunitățile politice și economice ale Rusiei, „decuplând țara de la piețele cheie, crescând costurile comerciale și diminuând semnificativ potențialul industrial”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel