Economia Coreei de Nord s-a redresat semnificativ datorită comerțului cu arme cu Rusia

Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord
Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord

Economia Coreei de Nord și-a revenit după trei ani de scăderi. PIB-ul a crescut cu 3,1% față de anul trecut. Din 2016, acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de dictatorul Kim, relatează Bloomberg, care leagă performanțele economice ale nordului de vânzarea de arme către Federația Rusă, care poartă de peste doi ani un război neprovocat împotriva Ucrainei.

Industria grea și cea chimică din Coreea de Nord sunt motoarele principale care au adus acest rezultat. Comparativ cu anul precedent, potrivit unui raport al Băncii Coreei de Sud (BOK), aceste sectoare de activitate au crescut cu 8,1%.

Deși raportul nu a indicat dacă aceste industrii au fost direct implicate în producția de arme, se remarcă o creștere a producției de metale care constitui materii prime în industria de apărae și care include, de exemplu, fier, oțel, cupru, nichel sau aluminiu, scrie Bloomberg.

Statele Unite și Coreea de Sud au acuzat anterior Coreea de Nord că a furnizat Rusiei aproximativ un milion de piese de artilerie și zeci de rachete balistice pentru a o ajuta să mențină ritmul în războiul din Ucraina.

Moscova și Phenianul neagă aceste acuzații, deși există dovezi că au loc livrări de arme, scrie Bloomberg. Publicația a mai arătat că Coreea de Nord a primit la schimb, din Rusia, produse pentru economia sa, precum și alimente de bază, ceea ce l-a ajutat pe Kim să stabilizeze prețurile și probabil să stimuleze producția.

Din 2013, Coreea de Nord a înregistrat un singur rezultat mai bun decât anul trecut, în 2016, când economia a crescut cu 3,9% din PIB de la an la an, potrivit unui grafic al publicației americane.

BOK publică anual un raport privind economia nord-coreeană. Colectează date de la diverse instituții, iar rapoartele sale despre economia vecinului din nord sunt considerate cele mai bune vreodată.

Creșterea vine într-un moment în care liderul Kim Jong-un a devenit mai apropiat de omologul său rus Vladimir Putin. Ambii s-au vizitat unul pe celălalt în țările lor în ultimul an, Kim a ajuns în Rusia în septembrie anul trecut, Putin din nou în RPDC în iunie anul acesta.

În plus, traficul feroviar dintre cele două țări a crescut semnificativ în octombrie anul trecut, ceea ce a fost raportat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) într-un studiu bazat pe imagini satelitare de înaltă rezoluție. Creșterea activității „indică probabil că Coreea de Nord furnizează arme și muniție Rusiei”, a spus CSIS la acea vreme.

Ambele țări sunt, de asemenea, supuse sancțiunilor internaționale. Moscova, pentru invazia Ucrainei și  Phenianul, pentru programul său nuclear și balistic.

Apropo de programul balistic, nuclear și satelitar al nord-coreenilor, se pare că Rusia a contribuit decisiv la ultimele reușite ale programului spațial al Coreei de Nord.

Astfel, la doar câteva săptămâni după prima întâlnire a celor doi dictatori, de la Cosmodromul Vostochny,nord-coreenii au reușit să trimită pe orbita Pământului, Malligyong-1, primul satelit militar al Coreei de Nord.

Satelitul este operațional, confirmă și experții. „Aacum putem spune cu siguranță că satelitul este în viață” și efectuează manevre, a scris pe blogul său Marco Langbroek, expert de la Universitatea Tehnică din Delft din Olanda.

Coreea de Nord, care se pare că deține deja arme nucleare, a promis că va lansa pe orbită încă trei sateliți spion, în 2024.

Amintim că, după proiectile de artilerie, Coreea de Nord va exporta în Rusia și produse de igienă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel