Echipa lui Trump este divizată cu privire la modul în care trebuie să se pună capăt războiului din Ucraina: Ce opţiuni sunt luate în calcul la masa negocierilor?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Administrația președintelui american Donald Trump este divizată cu privire la modul în care trebuie sa puna capăt războiului din Ucraina, a relatat NBC News la 5 februarie. Citând oficiali americani și ucraineni, postul de televiziune a declarat că trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, fac presiuni pentru ca administrația de la Casa Albă să își folosească influența asupra Rusiei pentru a-l forța pe președintele rus Vladimir Putin să renunțe.

Fără a nominaliza persoane, NBC News a declarat că alți oficiali din administrație sunt în favoarea retragerii sprijinului militar acordat Kievului pentru a grăbi sfârșitul războiului, forțând efectiv Ucraina să capituleze.

Statele Unite au o influență semnificativă asupra Rusiei din punct de vedere economic, militar și diplomatic, dar rămân semne de întrebare cu privire la dorința sa de a o utiliza.

Economia Rusiei dă semne de slăbiciune, ceea ce îl face pe Putin mai vulnerabil ca niciodată la presiuni economice suplimentare, precum sancțiunile.

Intensificarea sprijinului acordat Ucrainei pe câmpul de luptă ar putea spori pierderile tot mai mari ale Rusiei și ar stimula și mai mult încheierea de acorduri, la fel ca și unirea sprijinului în rândul aliaților și presarea Rusiei pe scena diplomatică.

Președintele Volodimir Zelenski a exclus în mod repetat orice acord care ar implica cedarea de teritorii Rusiei, care ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.

O parte din acest teritoriu a fost cucerit în timpul invaziei Rusiei din 2014, în timp ce restul a fost capturat în urma asaltului său la scară largă de la începutul anului 2022.

Pe măsură ce Ucraina se confruntă cu pierderi tot mai mari pe câmpul de luptă, cresc presiunile asupra lui Zelenski pentru a lua în considerare compromisuri.

Când a fost întrebat despre cedarea de terenuri Rusiei în schimbul păcii în timpul unui interviu cu Fox News publicat pe 20 noiembrie, Zelenski a declarat că Ucraina „nu poate recunoaște din punct de vedere legal niciun teritoriu ocupat al Ucrainei ca fiind rusesc”.

Dar acesta a recunoscut că unele teritorii ar putea fi returnate prin diplomație, mai degrabă decât prin mijloace militare. De asemenea, el a declarat la 1 decembrie că, în cazul în care Ucraina ar adera la NATO, principiul apărării colective prevăzut la articolul 5 al alianței ar putea să nu se aplice teritoriilor ucrainene care se confruntă cu lupte active.

Kellogg a fost numit oficial în noul său rol pe 3 februarie.

„Am făcut multe progrese în ceea ce privește Rusia-Ucraina”, ar fi declarat Trump după semnarea decretului, fără a oferi detalii suplimentare.

Kellogg a lăudat dorința lui Trump de a se angaja cu Putin, numind refuzul fostului președinte american Joe Biden de a lucra cu Putin o „greșeală majoră”.

Trimisul lui Trump a declarat că el crede că noul președinte al SUA poate intermedia o înțelegere satisfăcătoare atât pentru Putin, cât și pentru Zelenski.

La 1 februarie, generalul Keith Kellogg a declarat pentru Reuters că alegerile prezidențiale și parlamentare din Ucraina, suspendate de la începutul războiului, „trebuie să aibă loc”. Acesta a susținut că organizarea de alegeri pe timp de război ar consolida democrația din Ucraina.

Administrația Trump discută dacă să asigure o încetare temporară a focului înainte de a negocia o rezoluție permanentă, câștigătorul alegerilor putând supraveghea viitoarele discuții cu Moscova.

Kellogg a sugerat, de asemenea, utilizarea activelor rusești înghețate pentru achiziționarea de arme americane pentru Ucraina, după cum a raportat Fox News la 24 ianuarie.

Zelenski a subliniat recent necesitatea de a pune capăt războiului pe cale diplomatică în 2025, sugerând că o administrație Trump ar putea accelera procesul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel