Echipa lui Trump a cerut ca acesta să fie transportat cu un avion al armatei în ultimele săptămâni ale campaniei, ca zborurile deasupra cartierului său general și întâlnirile cu alegătorii să fie restricționate, ca sticlă antiglonț să fie preinstalată în șapte state electorale cheie și ca un număr de vehiculele ale armatei să fie furnizate, potrivit The Washington Post.
Această solicitare din partea echipei Trump este complet fără precedent. În ultimele luni, însă, el a fost precedat de două tentative de asasinat ale unor autori fără nicio legătură cunoscută cu Iranul. Deși Serviciul Secret și-a consolidat măsurile de securitate de atunci, există rapoarte persistente în mass-media că, potrivit echipei lui Trump, acestea sunt încă insuficiente.
Acum, în plus, echipa candidatului republican este îngrijorată că Iranul ar putea încerca să-l lichideze cu drone sau rachete, potrivit unor surse familiare cu afacerile interne ale staff-ului de campanie al fostului președinte. Actuala administrație a informat echipa că Trump este încă o țintă activă pentru Iran.
Actualul președinte american Joe Biden a confirmat. „I-am spus ministerului de resort să-i dea tot ce are nevoie. Când vine vorba de securitate, Trump ar trebui tratat ca un președinte în exercițiu. Dă-i tot ce are nevoie”, a răspuns Biden.
Politico relatează că Iranul are o listă de peste 10 foști colaboratori ai lui Trump, pe care dorește să-i asasineze. Iranul l-a amenințat în mod deschis pe Trump și pe cei care i-au supravegheat strategia de securitate națională, după ce Trump a ordonat o lovitură cu dronă, ucigându-l pe Qassem Soleimani, cel mai influent general militar al Iranului.
Oficialii comunității de informații americane i-au informat, luna trecută, pe coordonatorii campaniei lui Trump despre amenințările de asasinat împotriva fostului președinte.
Pericolele care venind dinspre Iran s-au „intensificat în ultimele luni”
Eforturile Iranului de a-l ucide pe Trump și foștii oficiali înalți pe care i-a acuzat pentru atacul lui Soleimani sunt și mai ample și mai agresive decât au raportat anterior, potrivit a zeci de oficiali familiarizați cu amenințarea de asasinat iranian.
Toți oficialii cu care Politico a discutat au confirmat că riscurile unui asasinat împotriva lui Trump și a colaboratorilor săi din perioada mandatului la Casa Albă au crescut considerabil.
Problema este că o mare parte din foștii oficiali ai Consiliului de Securitate Națională din administrația Trump, despre care unii spun că sunt și pe lista de asasinate a Iranului, nu beneficiază de protecția Serviciului Secret.
Pentagonul a evaluat sub conducerea lui Trump că generalul Soleimani a fost responsabil pentru moartea sau mutilarea a mii de americani în timpul războiului SUA din Irak. Acesta a susținut că lovitura cu drone din 2020 a administrației Trump împotriva lui și alți nouă militanți susținuți de Iran au oprit „planurile active” de a ucide mai mulți americani.
Ideea că Iranul ar încerca să asasineze un oficial american ca răzbunare pentru lovitura Soleimani nu a fost pe deplin anticipată de agențiile de informații americane anticipaseră în prealabil, notează Politico.
Eforturile de supraveghere iraniene – în mare parte online – vizează câțiva foști oficiali americani.
Pe lângă Trump, care primește protecția Serviciului Secret în calitate de fost președinte, cel puțin 6-7 foști generali, diplomați și consilieri politici civili de la Casa sa Albă dispun de protecție (Mark Esper, secretar al Apărării; Mark Milley, șeful statului major; Paul Nakasone, șeful NSA și US Cyber Command; Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA; Mike Pompeo, secretar de stat; Brian Hook, Reprezentantul Special al Departamentului de Stat pentru Iran).
Totuși, o sere de foști oficiali ai Consiliului de Securitate Națională în administrația Trump nu beneficiază de protecție adecvată.
„Se pare că Iranul are două grupuri: oamenii pentru care asasinarea lor ar fi o răzbunare proporțională pentru Soleimani. Și apoi sunt toți ceilalți”, a spus un alt fost oficial de securitate națională.
Mulți dintre interlocutorii publicației spun că Iranul nu are echipe sofisticate și probabil că nu ar putea realiza o lovitură împotriva unui individ bine apărat în interiorul Statelor Unite. Totuși, cazul Salman Rushdie arată cât de perseverenți sunt iranienii. La treizeci și patru de ani după ce liderul suprem al Iranului a ordonat uciderea lui Rushdie, un presupus asasin l-a înjunghiat pe Rushie de 15 ori, la un eveniment din New York.
„Când scot aceste fatwa-uri, sunt pe viață”, a spus primul oficial înalt de securitate națională.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News