Documentele, obținute de Washington Post în temeiul Freedom of Information Act, susțin că, câțiva pensionari americani au lucrat ca antreprenori militari sau consilieri ai oficialilor din Emirate, printre aceștia aflându-se generalul de infanterie marină James Mattis, care a fost consilier militar la Abu Dhabi înainte de a deveni secretar de stat al Apărării în administrația fostului președinte american Donald Trump.
Washington Post a menționat că majoritatea contractanților și consilierilor militari americani din Emiratele Arabe Unite au obținut aprobarea departamentelor Apărării și Afacerilor Externe, iar serviciile acestora au contribuit la construirea armatei, pe care mulți experți o consideră cea mai puternică din regiunea arabă.
Puterea militară în creștere a încurajat Abu Dhabi-ul să provoace Statele Unite pe piața petrolului, întrucât a susținut decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi, "OPEC+", de a reduce semnificativ producția începând cu luna noiembrie.
În acest context, Judy Vittori, profesor la Georgetown University School of Foreign Service, care s-a retras din Forțele Aeriene ale SUA, spune că "emiratezii au câștigat mai multă influență decât greutatea lor și au folosit acest lucru pentru a submina politica externă a SUA".
Analiştii estimează că sute de veterani americani lucrează în prezent pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite sau companiile sale, deoarece americanii care au slujit mai puţin de 20 de ani nu trebuie să obţină permisiunea federală pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate.
Începând cu primăvara arabă din 2011, forțele armate din Emiratele Arabe Unite și companiile de apărare deținute de guvern au angajat contractori militari americani la toate nivelurile, oferind dublu sau triplu salariul și stimulentele pe care le primesc în Statele Unite.
Emiratele Arabe Unite au angajat americani pentru a ajuta la gestionarea mașinii sale militare
Documentele Washington Post dezvăluie că Emiratele Arabe Unite au angajat americani pentru a ajuta la gestionarea mașinii sale militare. Aceștia lucrează în funcții de consilieri strategici, piloți instructori, operatori de drone, experți în apărarea antirachetă, instructori de artilerie, specialiști radar, consilieri în securitate cibernetică, planificatori de logistică și supraveghetori de întreținere, dintre aceștia aproape o treime fiind foști ofițeri din Forțele Aeriene și Forțele Terestre ale SUA.
Majoritatea americanilor au obținut aceste locuri de muncă printr-o rețea de contractori de apărare controlată de guvernul Emiratelor Arabe Unite, conduse de companii afiliate la Edge, un grup de apărare deținut de stat, cu venituri anuale de 5 miliarde de dolari.
Emiratele Arabe Unite păstrează secrete multe informații despre forțele sale armate, dar mulți analiști estimează că Emiratele Arabe Unite cheltuiesc 22 de miliarde de dolari anual pentru apărare, ceea ce este echivalent cu bugetul militar al Turciei.
Potrivit Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), forțele armate din Emiratele Arabe Unite au 65.000 de militari în serviciu activ, la fel ca Australia și Canada.
Andreas Craig, profesor de studii de securitate la King's College din Londra susține că Emiratele se bazează foarte mult pe străini, deoarece aceștia reprezintă 40% din personalul în uniformă.
Pe lângă angajarea americanilor ca antreprenori civili, armata Emiratelor înregimentează mii de străini din Pakistan, Oman și Yemen, dar recrutează și din Africa de Est și America de Sud. Un fost general maior australian comandă în prezent Garda Prezidențială a Emiratelor Arabe Unite, care include 12.000 de militari de elită.
Printre cei angajați, Washington Post l-a nominalizat pe fostul secretar al Apărării James Mattis, care se referea la Emiratele Arabe Unite drept "Mica Sparta". În iunie 2015, la doi ani după ce s-a retras din Infanteria Marină, Mattis a solicitat o autorizație federală pentru a "accepta munca civilă în Emiratele Arabe Unite în calitate de consilier militar", cererea fiind în august 2015 potrivit documentelor primite de cotidianul american.
Nu este clar cât timp a ocupat Mattis postul, deoarece s-a întors în serviciul guvernamental american ca secretar al Apărării sub fostul președinte american Donald Trump în ianuarie 2017. Dar natura muncii fostului secretar al Apărării al SUA a fost stabilită de copreședintele Cohen Consulting Group de la Washington, Robert Terer, în care Mattis lucrează ca consultant, care a afirmat că fostul secretar al Apărării a oferit sfaturi Emiratelor despre "aspectele operaționale, tactice, informaționale și etice" ale operațiunilor militare.
În martie 2019, la două luni după ce a părăsit Pentagonul, Mattis a solicitat din nou aprobarea pentru a fi angajat de guvernul Emiratelor ca vorbitor principal la o conferință despre relațiile SUA-EAU găzduită de Mohammed bin Zayed.
Mattis nu este singurul general care a mers să slujească în Emiratele Arabe Unite la scurt timp după ce a părăsit serviciul guvernamental. Conform documentelor, Charles F. Bolden Jr., un general maior în retragere în Marină, fost astronaut și oficial NASA în timpul administrației Obama a călătorit la Abu Dhabi în iunie 2016, pentru a semna un acord de cooperare între NASA și Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite și a susținut o prelegere despre misiunea NASA pe Marte în fața unui public format din personalități eminente, printre care se afla însuși Mohammed bin Zayed.
La nouă luni după încheierea mandatului său ca șef al NASA, Charles F. Bolden Jr. a solicitat aprobarea federală pentru a servi drept consultant al Agenției Spațiale din Emiratele Arabe Unite și a spus în cererea sa că agenția îl va plăti pentru a participa la două reuniuni ale consiliului consultativ anual.
Washington Post precizează faptul că US Marine Corps și Departamentul de Stat au fost de acord cu cererea lui Bolden, dar au șters detaliile financiare din documente, invocând dreptul său la confidențialitate.
În timp ce a ținut secrete salariile generalilor și amiralilor, Pentagonul a dezvăluit salariile ofițerilor de rang inferior și ale personalului înrolat, dezvăluind că "emiratii plătesc bine".
Beneficii în EAU pentru pensionarii militari din SUA
Înregistrările arată că angajații pensionari din SUA care se mută în Emiratele Arabe Unite primesc adesea o indemnizație de locuință și transport din 5 cifre, în timp ce continuă să primeacă pensiile militare americane.
Cei cu abilități de specialitate sau diplome avansate obțin rezultate mai mari, printre aceștia fiind menționat Sean Connors, un căpitan de marină pensionar, care a primit permisiunea federală în 2019 pentru a ocupa un loc de muncă de 600.000 de dolari pe an ca vicepreședinte la Nawah Energy, o companie de stat care a construit prima centrală nucleară civilă.
Documentele mai arată că Thomas Drohan, profesor la Academia Forțelor Aeriene din SUA, a fost atras în Emiratele Arabe Unite cu un salariu de 240.000 de dolari și o alocație de locuință de 49.000 de dolari.
Daniel Baltrussetes, un colonel pensionar din Forțele Aeriene, s-a mutat și el la Abu Dhabi pentru a deveni decan al colegiului, cu un salariu de 338.000 de dolari și 53.200 de dolari în concesii de locuințe.
Recrutarea este asigurată de firma de consultanță Knowledge Point, care este una dintre cele mai importante companii americane de profil care își are sediul în Abu Dhabi.
În 2010, Knowledge Point a înființat un birou în Virginia și a anunțat zeci de posturi deschise în armata Emiratelor Arabe Unite pentru funcții de consilieri strategici și planificatori seniori, care au fost preluate ulterior de generalii armatei americane recent pensionați, dintre care mulți erau în căutarea unui job după ce au servit în războaiele din Irak și Afganistan.
Printre aceștia se numără James Chambers, care a supravegheat anterior logistica militară a SUA în Orientul Mijlociu, unde a condus o echipă care a consiliat Comandamentul Logistic Comun din Emiratele Arabe Unite din 2018 până în 2020.
Documentele arată că, din 2015, compania deținută de Emiratele Arabe Unite a angajat peste 100 de militari americani pensionari, majoritatea fiind veterani ai Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre cu experiență aeropurtată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News