E pregătită Armata Română pentru o Rusie înfiptă la granițele NATO? Iulian Chifu: E dificil să treci de la o armată de 70-90.000 de oameni, la o țintă de 150-200 de mii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Multă vreme lăsate pe ultimele locuri, cheltuielile militare cunosc în ultimul an o explozie, fiecare stat încercând să își îmbunătățească capacitatea de răspuns în caz de conflict armat.

Occidentul a reacționat cu o oarecare inerție la agresiunea militară a Rusiei din Ucraina, iar concluzia deloc liniștitoare care se desprinde este că Europa nu este pregătită pentru un conflict de lungă durată, așa cum remarca, pentru RadioRomânia, Iulian Chifu, consilier de stat pentru politică externă, securitate şi afaceri strategice al premierului Nicolae Ciucă.

”Iată, da, războiul a revenit ca instrument. L-am desconsiderat. Statele occidentale nu sunt pregătite să facă faţă unui război lung pe scară largă. Nu au resursele, industria de apărare nu porneşte peste noapte, nu-şi dă drumul să producă ce are nevoie”, subliniază oficialul.

Forțele militare ale statelor occidentale sunt gândite pentru misiuni de restabilire a păcii ori de reconstrucție post-conflict, operații mult diferite ceea ce presupune un război clasic.

Nu ai armate capabile să ducă un război lung. Îţi trebuie resurse de altă natură şi nu armate profesioniste, utilizate pentru misiuni la distanţă strategică, pentru misiuni de management al conflictelor. Sigur, apărarea teritoriului se face cu alte categorii de armamente. Când ai în faţă o agresiune pe scară largă, ai nevoie de mult mai multe armamente, de mult mai multă muniţie”, arată Chifu.

 

Situația României

Potrivit cifrelor prezentate de gen. (r.) Eugen Bădălan, Armata română numără în prezent aproximativ 72 - 73.000 de militari, mult sub cifra aprobată de Parlament (de 120.000 de oameni).

Iulian Chifu explică, la rândul său, cât de complicată ar fi o ajustare a efectivelor Armatei române pentru a face față unei amenințări serioase.

”E dificil să treci de la o armată de 70-90.000 de oameni în România, să spui că mâine trebuie să ai 105 (mii) şi că ţinta trebuie să fie 150.000 de oameni sau 200.000 de oameni”.

Războiul viitorului este, în opinia consilierului pentru politică externă al premierului, unul în care experții în IT colaborează cu militarii.

”Trebuie să investeşti foarte mult şi în zona de drone, deci fără personal uman, dar cu personal foarte bine pregătit din zona IT.

Am avut o discuţie foarte largă când a fost vorba despre analiza strategică a apărării 2040, cum aduci împreună o generaţie din zona militară foarte strictă, disciplinată cu o generaţie de pletoşi care se trezesc după ora 13:00 şi care stau noaptea să dirijeze drone sau să joace jocuri sau să... Vă daţi seama că e o ciocnire (de culturi, generații n.r.) şi trebuie să faci integrarea aceasta.

Până la urmă, acestea sunt învăţămintele ca şi învăţămintele din faptul că Rusia pierde astăzi războiul, vrea sau nu, pe termen mai lung sau mai scurt, sigur dependent, depinzând de vreo trei condiţii acolo, plus una.

Un stat foarte solid (precum Rusia n.r.), nu poate, în orice condiţii, în orice moment, să ocupe, să distrugă un stat vecin, mai ales dacă acesta este dornic să lupte, este hotărât să-şi câştige (păstreze n.r.) independenţa, este hotărât să-şi apere cetăţenii, teritoriul, sigur, în primul rând libertăţile şi opţiunea lor de a trăi în democraţie, în a avea dreptul de a alege” concluzionează Chifu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel