E oficial: Rusia luptă în Ucraina cu armament din Coreea de Nord. A fost identificat sistemul de luptă antitanc Bulsae-4, pe frontul ucrainean

Bulsae-4 @KUPua01 @Telegram KUPUA01
Bulsae-4 @KUPua01 @Telegram KUPUA01

Potrivit imaginilor furnizate de canalul Telegram @KUPua01 din Ucraina, considerat în strânsă legătură cu acțiunile din teren ale forțelor ucrainene, a fost semnalată pentru prima dată utilizarea de către trupele ruse a sistemului nord-coreean de rachete antitanc cu rază lungă de acțiune Bulsae-4.

Deși nu există multe informații despre caracteristicile tehnico-tactice ale sistemului nord-coreean, se știe că acesta lansează rachete ghidate cu capacitatea de lovire peste limita vizibilității directe, are o turelă rotativă pe care este amplasat sistemul propriu-zis cu opt lansatoare și utilizează șasiul vehiculului blindat pe roți M-2010, în configurație 6x6.

Sursele ucrainene estimează o rază de acțiune a rachetelor sistemului de aproximativ 10 km, în timp ce în media de specialitate occidentală se consideră că acestea pot lovi ținte o distanță de 15 până la 25 km. 

 

Ce știm despre sistemul de luptă antitanc Bulsae-4 

 

Bulsae-4 a fost prezentat public de televiziunea de stat nord-coreeană în iunie 2016, prin redarea lansării unei rachete antitanc de pe un elicopter Mi-2, ocazie cu care s-a anunțat introducerea sistemului în serviciu în următorii ani. 

Numărul exact de sisteme Bulsae-4 deținute de Coreea de Nord nu este cunoscut, dar se estimează că este unul substanțial, având în vedere ambițiile militare ale țării.

Bulsae-4 se distinge prin capacitatea sa de a transmite date video în timp real către operator, permițând ajustarea precisă a traiectoriei rachetei la modificarea poziției țintei. Racheta are o traiectorie non-balistică, reducând riscurile de detectare radar și crescând capacitatea de supraviețuire a echipajului sistemului de lansare. 

În comparație cu sistemul similar israelian Spike-ER, Bulsae-4 utilizează un cap de ghidare optoelectronic combinat cu ghidarea prin cablu de fibră optică. Această tehnologie permite rachetei să manevreze în jurul obstacolelor pentru a lovi ținte ascunse, sporind semnificativ capacitatea de angajare a țintei, dar reprezintă și un indiciu că raza sa de acțiune se situează în jurul valorii maxime de 10 km. 

 

Coreea de Nord spune că Bulsae-4 este peste Spike-ER al Israelului

 

În timp ce o astfel de rachetă se deplasează către țintă, un fir subțire de fibră optică este desfășurat în spatele ei, conectând racheta la unitatea de control a operatorului de la sol. Cea mai performantă rachetă din această categorie este în prezent considerată Spike-ER, cu o rază de acțiune confirmată de producător de 8 km. 

Utilizarea Bulsae-4 în războiul din Ucraina devine astfel un bun prilej pentru a demonstra că aceasta  chiar are performanțe mai bune decât corespondentele sale israeliene.

Însă, mult mai importantă este prezența primului vehicul de luptă nord-coreean în Ucraina, care, dacă se confirmă, marchează un punct de cotitură în implicarea Phenianului în conflict. 

Această implicare mai directă confirmă suspiciunile exprimate anterior de mai multe state privind transferul către Rusia și a altor tipuri de armament, în special rachetele balistice Hwasong-11 (KN-23) și denotă un sprijin substanțial nord-coreean pentru agresiunea rusă din Ucraina. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel