În opinia sa, ambele părți caută acum modalități de a obține avantaje cu care ar putea argumenta în negocierile ce vor urma pentru a pune capăt conflictului.
“Din punct de vedere strategic, precum și din punctul de vedere al experienței istorice pe care o cunoaștem din conflictele trecute, războiul din Ucraina se îndreaptă spre așa-numitul punct culminant, ceea ce înseamnă nimic mai mult decât că ambele părți se vor așeza la masă pentru negocieri de pace, pentru a pune capăt conflictului. Care vor fi atuurile ambelor părți pentru a atinge obiectivele diplomatice este relativ clar. Însă, nu este clar în acest moment cine va fi mediatorul pentru desfășurarea acestor negocieri”, a spus Petráš.
În ultimele zile, forțele ruse de ocupație au desfășurat o ofensivă asupra axei Kupyansk - Svatove - Kreminna din regiunea Lugansk, pe axa Bakhmut - Toretsk - Avdiivka din regiunea Donețk, precum și în zona orașului Vuhledar din regiunea Zaporojie. În plus, forțele ruse continuă să încerce să împingă trupele ucrainene din regiunea Kursk.
“Acest efort se confruntă cu o rezistență relativ puternică din partea trupelor de intervenție ucrainene. În plus, forțele ucrainene continuă să câștige treptat poziții în zona orașului Vovchansk, situat la nord-est de Harkov. Cu toate acestea, activitățile, fie că sunt conduse de trupe ruse sau ucrainene, nu au un impact major asupra schimbării strategice în dezvoltarea conflictului”, a menționat Petráš.
Potrivit acestuia, este evident faptul că forțele ruse își consolidează pozițiile doar în zonele de interes, și anume Donețk, Lugansk și Zaporojie. “Situația de pe front continuă să aibă un caracter neschimbat și ambele părți caută doar modalități de a obține avantaje cu care ar putea argumenta în negocieri pentru a pune capăt acestui conflict”, consideră Petráš.
E foarte puțin probabil să avem o schimbare majoră pe frontul din Ucraina. Kurskul e momentan unul din puținele avantaje pe care ucrainenii le au dacă ar începe negocierile
Militari ai Forțelor Armate de Apărare ale Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
În opinia sa, nu se poate aștepta fără echivoc la o întorsătură fundamentală în dezvoltarea conflictului. Acest lucru este valabil și pentru posibila permisiune de a folosi arme occidentale, în special rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a ataca ținte din adâncimea teritoriului rusesc.
“Se poate spune că în acest moment Federația Rusă are un avantaj semnificativ de partea sa. Din punct de vedere militar, controlează o parte substanțială din Donbas, o parte din Zaporojie și accesul terestru spre Penisnula Crimeea.
Pare puțin probabil ca Ucraina să dobândească pe termen scurt un astfel de potențial militar cu care să poată realiza eliberarea teritoriilor ocupate și să restabilească integritatea teritorială dinainte de 2014”, crede expertul ceh.
După cum a declarat acesta, Ucraina are un avantaj parțial prin faptul că încă deține teritorii în regiunea Kursk din Rusia. Potrivit acestuia, dacă este vorba de negocieri pentru o soluționare pașnică a conflictului, atunci dobândirea teritoriului și controlul militar al acestuia vor fi argumentul cheie al ambelor părți pentru a obține succesul diplomatic.
Petráš a afirmat că Rusia se va baza pe puterea sa militară, iar Ucraina pe puterea diplomatică a aliaților săi occidentali, a căror influență ar trebui să forțeze conducerea Kremlinului să facă concesii teritoriale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News