Astfel, Iranul a început discuțiile pentru avioanele chinezo-pakistaneze JF-17 în versiunea Block III. Surse oficiale ale Defense Arabic confirmă acest lucru. Știrea e surprinzătoare mai ales în contextul în care rușii și iranienii au bătut palma pentru Su-35
Statul fundamentalist Iran e unul din cei mai importanți ai Rusiei, în timp ce China, co-producător al JF-17, e și ea unul din aliații Moscovei, chiar dacă nu atât de fățiș și direct precum Teheranul.
Încă de mai bine de doi ani au apărut informații că iranienii ar urma să primească avioanele Su-35 care ar fi trebuit livrate Egiptului, stat care a renunțat la ele în ultimul moment din cauza presiunilor și sancțiunilor americane.
Mai mult, în toamna anului trecut, așa cum analiza și DefenseRomania la vremea respectivă, au apărut date despre achiziția de către Iran a unor instalații industriale pentru producția sub licență a avioanelor de luptă rusești Suhoi Su-30SM și Su-35. Cu alte cuvinte iranienii ar trebui să producă Su-35 pe teritoriul lor.
E bine cunoscut faptul că Iranul se confruntă cu o situație dificilă a aviației militare și are nevoie de avioane de luptă pentru modernizarea flotilelor.
Și atunci de ce a început Iranul discuțiile pentru avioanele chinezo-pakistaneze JF-17? E ceva în neregulă cu Su-35?
JF-17 Block III azer, photo: President.Az
Același lucru se întreabă și publicația ucraineană de specialitate Defense Express. Experții citați observă și ei că oficial nu există nicio informație care să vorbească despre motivul pentru care iranienii au demarat discuțiile pentru avioane JF-17.
Există însă mai multe speculații. Nu e exclus ca Teheranul să își dorească o flotilă mixtă, formată din Su-35 pe care le va și produce și cel puțin un alt tip de avion.
Dar dacă nu acesta e motivul pare ceva în neregulă cu Su-35, cel mai promovat produs de Moscova în materie de aviație militară.
Ar putea fi nemulțumirea față de capacitățile reale ale acestor avioane de generația 4++ sau a versiunii de export pe care Rusia a pus-o pe masă pentru Iran. Sau, desigur, ar putea fi și eșecul industriei de apărare ruse de a livra numărul necesar de avioane în intervalul de timp solicitat de iranieni, remarcă sursa citată. Alte motive speculate ar fi faptul că rușii ar refuza să ofere sprijin pentru modernizări viitoare ori nu ar fi dispuși să furnizeze și armament pentru aeronave.
În orice caz rămâne de văzut în viitorul apropiat ce se va întâmpla cu achiziția și producția Iranului de Su-35 și, desigur, cum se vor finaliza discuțiile cu China și Pakistanul pentru JF-17.
În ceea ce privește JF-17, Azerbaidjanul a devenit a treia țară, după Nigeria și Myanmar, care a cumpărat avioane de luptă multirol JF-17 Block III, în urma unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
JF-17C (Block-III) este o aeronavă de luptă multirol, de generaț cu un singur motor. Spre deosebire de predecesorul său JF-17 Thunder, versiunea Block-III are îmbunătățiri semnificative, inclusiv avionică avansată, un nou radar AESA, capabilități îmbunătățite de război electronic și sisteme de identificare și urmărire a țintei îmbunătățite.
Avionul este dezvoltat în comun de Chengdu Aircraft Industry Corporation din China și Complexul Aeronautic Pakistan (PAC).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News